Обратно към пълната версия на статията »

КНСБ: Дянков взриви социалния мир

КНСБ: Дянков взриви социалния мир
Според президента на КНСБ Пламен Димитров няма никакви основания за увеличаване на пенсионната възраст. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според президента на КНСБ Пламен Димитров няма никакви основания за увеличаване на пенсионната възраст още от 2012 г.

„Има откъде да се вземат пари за увеличение на пенсиите, без това да значи ограничаване на условията за достъп до пенсиониране. Увеличението на пенсиите е проблем на бюджета“, заяви Димитров на пресконференция след заседание на Изпълнителния комитет и Националния стачен комитет на конфедерацията.

„Поведението на министъра на финансите Симеон Дянков наистина сложи последните капки в дълго пълнената чаша на недоволство и взриви социалния мир“, каза още Димитров.

От КНСБ посочиха две неизпълнени точки от споразумението за развитие на пенсионната реформа. Едното неизпълнение е свързано с криминализирането на укриването и неплащането на осигурителни вноски, което е трябвало да стане от 1 януари 2011 година, съобщи агенция „Фокус“.

„Ние сме свидетели на предложения на изпълнителната власт, които утежняват разходната част на бюджета на Държавното обществено осигуряване с непремерени действия за несвойнствени плащания – вдовишките добавки“, посочи Димитров.

Той припомни, че според разчетите на финансовото министерство с увеличението на пенсионната възраст с една година от 2012 ще бъдат икономисани около 70 млн. лева, за да се платят по 9 лева повече на пенсионерите с най-ниски пенсии.

Димитров заяви, че през последните 10 години същите хора, за които сега се готви „нова тесла“, са понесли най-сериозните удари от пенсионната реформа.

По думите му – в условията на задълбочаваща се криза, увеличаване на безработицата и спад на заетостта, няма как да се иска хората да работят повече, тъй като на практика няма работни места. Очакванията да има струпване на кандидат-пенсионери, които са изпълнили условията на НОИ, са повече от реалистични, посочи Димитров.

От КНСБ определиха като противоконституционен начина, по който се подготвя внасянето на измененията в Кодекса за социално осигуряване между първо и второ четене чрез бюджета на Държавното обществено осигуряване.

От КНСБ настояват за реакция на всички парламентарни групи и институции, в това число и президентът да заяви, дали е готов да наложи вето.

Ръководството на синдиката оставя в ръцете на премиера да прецени дали да поиска оставката на Дянков, но тяхната оценка е негативна.

#Пламен Димитров #КНСБ #президент #Симеон Дянков #бюджет #възраст #пенсионна #Димитров #пенсиониране #Дянков