Обратно към пълната версия на статията »

Осъдиха двама турски журналисти на затвор за "разкриване на държавни тайни", опитаха да застрелят единия пред съдебната зала

Осъдиха двама турски журналисти на затвор за "разкриване на държавни тайни", опитаха да застрелят единия пред съдебната зала
БГНЕС
A A+ A++ A

Двама известни турски журналисти бяха осъдени в петък на най-малко пет години затвор за разкриване на държавни тайни само няколко часа след като въоръжен нападател опита да застреля единия от тях пред съдебната зала в Истанбул, предаде Ройтерс.

Главният редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет" Джан Дюндар, който се отърва невредим при нападението, получи присъда от пет години и 10 месеца затвор. Ердем Гюл, ръководител на бюрото на вестника в Анкара, бе осъден на пет години затвор.

Двамата бяха съдени и за опит за сваляне на правителството, но бяха оневинени по тази точка. Засега двамата журналисти не са пратени в затвора, докато трае обжалването.

Дюндар и Гюл разкриха, че режимът на турския президент Реджеп Тайип Ердоган е доставял оръжия на бунтовнически групи в Сирия - нещо, което Турция отрича.

Малко преди обявяването на присъдата мъж стреля по Дюндар пред съдебната палата. Мъжът извика "предател", преди да произведе най-малко два изстрела. Репортер на телевизия НТВ, отразяващ делото, бе ранен леко в крака.
СиЕнЕн-Тюрк идентифицира нападателя като мъж на около 40 години от град Сивас в централната част на Анадола, съобщава ДПА. Името му не бе съобщено. Нападателят е бил арестуван без да окаже съпротива.

Делото, по което ищци са също турският президент Ердоган и разузнавателната агенция МИТ, предизвика критиките на международни правозащитни групи и засили тревогите за свободата на медиите в Турция - членка на НАТО и кандидат за присъединяване към ЕС, отбелязва Ройтерс. Турция е на 161-во място от общо 180 държави в класацията за свобода на медиите на организацията "Репортери без граници", припомня ДПА.

Комитетът за защита на журналистите осъди присъдата като несправедлива, съобщават информационните агенции. "На съд в действителност бе турската съдебна система, която бе намерена за виновна за скандално поведение", заяви изпълнителният директор на Комитета за защита на журналистите Джоел Саймън.

Ема Синклер-Уеб от правозащитната организация Хюман райтс уоч коментира, че присъдата показва как съдилищата в Турция се придържат към кампанията на президента Ердоган за отмъщение на критиките. "Това бе политически процес от самото начало и част от продължаващите мерки срещу журналистите и срещу информирането за неща, които обществеността има право да знае", каза Ема Синклер-Уеб.

Джан Дюндар обвини президента в подстрекаване към насилие чрез влиянието му върху процеса.
"Президентът се държа сякаш е прокурор по делото, той прибягна до заплахи и шантаж и откри пътя за това въоръжен мъж да открие стрелба", каза Джан Дюндар.

"Днес видяхме два опита за убийство - един с оръжие и един чрез закона", коментира още главният редактор на "Джумхуриет".

Журналисти са били нападани в Турция и в миналото, припомня Ройтерс. Миналия месец 34 висши служители по сигурността бяха сред 34-мата обвиняеми по делото за убийството на известния арменски журналист Хрант Динк, който бе застрелян посред бял ден в Истанбул през 2007 г.

Дюндар и Гюл бяха заплашени от доживотни присъди затвор. Те прекараха под строг арест три месеца, преди Конституционният съд да постанови тяхното освобождаване през февруари. Процесът започна на 25 март.

По случая, отразен в журналистическите материали на Дюндар и Гюл, президентът Ердоган призна, че камионите, които са били спрени от жандармерията и полицията на път към Сирия през януари 2014 г., са били на турското разузнаване. Ердоган каза, че те превозвали помощ за тюркмените, които се борят както срещу сирийския президент Башар Асад, така и срещу "Ислямска държава". Президентът обвини журналистите, че са навредели на международната репутация на Турция и обеща Дюндар да плати "скъпо", с което предизвика опасения за справедливостта на процеса, припомня Ройтерс.

"Ние твърдим, че инцидентът, който отразихме, е престъпление, не нашето отразяване", каза Джан Дюндар и обеща да продължи да върши работата си като журналист, "въпреки всички опити да заглушат гласа ни".

Източник: БТА

#турски журналисти #осъдени #Ердоган #Ердем Гюл