Обратно към пълната версия на статията »

ТИР-аджии задръстиха Дунав мост 1

ТИР-аджии задръстиха Дунав мост 1
A A+ A++ A

10-километрови опашки се образуваха тази сутрин в района на ГКПП Дунав мост при Русе. В продължение на няколко часа тапа от двойна колона ТИР-ове по международното шосе блокираха движението към граничния пункт. Единствено празничният ден и ранните часове попречиха ситуацията да ескалира, тъй като имаше по-малко автомобили на път за работа.

Причината за задръстването са недобросъвестни шофьори на ТИР-ове, които не се редят на опашката, а се опитват да я изпреварят и да се вмъкнат в колоната. Тъй като колегите им не ги пускат, те остават блокирани във втората лента, като по този начин спират движението изцяло и за останалите леки автомобили. Това е поредна тапа в района, в която попадат също леки коли и автобуси.

Това е поредна тапа в района, в която попадат също леки коли и автобуси. Те са принудени да карат през тревата и калта, но буксуват и усложняват ситуацията допълнително. Заради образувалото се задръстване шофьорите търсят алтернативни маршрути, за да се върнат обратно и да минат по друг път. Някои пък карат направо срещу движението по булеварда. Допълнителен проблем е липсата на указателни табели, които да карат ТИР-овете да се нареждат само в една от лентите на булевард „България“.

Спирането заради почивки и тахошайби, непосредствено преди граничния пункт, също създава затруднения, тъй като не е ясно дали шофьорът е на опашката или просто е спрял. Наложи се екипи на Гранична полиция и Пътна полиция да се намесят, като служителите обикалят между колоните от ТИР-ове, за да въведат ред и да разблокират тапата. Самият граничен пункт работи нормално, всички автомобили се пропускат на три гишета, от румънска страна също е спокойно и няма колони.

#ТИР #Дунав мост #Русе