Обратно към пълната версия на статията »

Германия се включва директно в разрешаването на кризата в Македония

Германия се включва директно в разрешаването на кризата в Македония
БГНЕС
A A+ A++ A

Германия се включи активно в разрешаването на политическата криза в Република Македония. Властите в Берлин изпращат свой специален представител. Това ще бъде Йоханес Хайндел. „Той ще работи заедно с Европейския съюз и САЩ и ще помага за разрешаването на кризата в Република Македония“, се казва в съобщение на германското външно министерство, цитирано от БГНЕС.

Преди този пост беше заеман от дипломата от кариерата Ернс Райхел, който сега е назначен за посланик на Берлин в Украйна. Само че има една особеност, ако Райхел е бил германски представител не само за Македония, но е отговарял също така за Турция и Югоизточна Европа, то Хайндел ще отговаря единствено за Македония. Това става ясно от съобщението на германското външнополитическо ведомство, в което нищо не се говори за Турция и региона.

Йоханес Хайндел в момента е посланик в Австрия. Преди 14 години той е работил в Балканския отдел на германското външно министерство.

Четирите основни политически сили в страната - ВМРО-ДПМНЕ, СДСМ, ДСИ и ДПА - се споразумяха през лятото на миналата година за провеждането на предсрочни избори, т.нар. Договор от Пържино. Изборите вече са насрочени за 5 юни, но СДСМ отказва да участва в тях. В страната избухна поредната политическа криза. На 12 април президентът Георге Иванов обяви амнистия за всички политици. Той обясни това своя решение с желание да успокои политическата обстановка в Република Македония. Въпреки това в Скопие напрежението остава.

#Германия