Обратно към пълната версия на статията »

Проф. Христина Вучева: Деморализацията на гражданския рефлекс

Проф. Христина Вучева: Деморализацията на гражданския рефлекс
БГНЕС
A A+ A++ A

На третия ден на Великден 03.05.2016 г. различни медии ни запознаха с изявление на двама народни представители и техен експерт относно предложението на Министерството на финансите за промени в Кодекса за социално осигуряване /КСО/.

Почувствах се лично засегната, защото съм редовен гласоподавател за т.н. сини партии, от които са двамата народни представители. Не може да твърдиш, че разбираш от право, икономика и финанси и да изречеш няколко лозунга вместо обективен и полезен анализ. Предлаганите изменения били най-големият обир на средствата на хората. Трябвало да се изтегли предложението и да се обсъжда публично.

А нима публикуването на проект на страницата на МФ не е възможност за публично обсъждане? Всеки би могъл да изрече, или съобщи, как вижда проблема относно начина за плащане на пожизнените втори пенсии. Ако счита, че всичко е наред, би могъл да посочи аргументи, с които да убеди всички, че е ненужно да се правят промени.

Като ги слушах отново си спомних думите на един българин, живеещ в САЩ, изречени преди много години. Ще цитирам по памет: „В България са деморализирани не само политиците, но и гражданският рефлекс. Не се допуска никакво обяснение от друго естество, освен от материален характер”. Авторът на този горчив извод беше се присъединил за кратко през 1998 г. към СДС, но бързо се отказа и се върна в своя университет в далечната чужда земя, с прозиращата в изказването му горчивина.

Тези трима считащи се за специалисти, могат единствено да подсилят неприятното чувство за отсъствие на професионално и обективно отношение сред народните избраници, както и да допринесат за деморализацията на гражданския рефлекс.

Очаквах хората от Реформаторския блок да систематизират своята позиция, като посочат: Първо, съществува ли проблем в регламентацията на т.н. втори стълб на пенсионната система; Второ, ако има проблем, как според тях той трябва да се реши, така че да не се нарушават защитавани от тях принципи.

Вместо този достоен за мислещи хора подход, ние чухме обвинения за кражби и как представения проект на МФ бил дело на чиновници, а за тези проблеми трябвало да се произнасят хора като тях. Какво потайно има в това да обявиш проект на официалната страница на съответно министерство и да помолиш за мнение. Какво престъпно има да напишеш, че контролът върху дружествата за доброволно пенсионно осигуряване и управляваните от тях Универсални пенсионни фондове /УПС/ и Професионални пенсионни фондове /ППС/ се осъществява от заместник-председател на комисията за финансов надзор.

Известно е, че и при съществуващия КСО разпоредбите относно този контрол предвиждат той да се осъществява от заместник-председател на комисията за финансов надзор. И това е така в повечето страни, защото най-рисковата част от дейността на пенсионно осигурителните дружества и фондове е свързана с дългосрочни инвестиции, които се правят чрез сделки, контролирани от комисия за финансов надзор. Ако не ти харесват хората във въпросната комисия, както ни съобщават тримата, то никой не пречи да предприемеш действия, предвидени в закона за тяхната смяна.

Тези мои откровения не са защитна пледоария за проекта на МФ. Трябва обаче да се отчете и признае, че има проблем, който засяга пряко много хора, но косвено и стабилността на публичните финанси. Проектът за промени на КСО трябва да се обсъжда задълбочено, професионално и неутрално. Последното изисква отправната точка да бъде общественият интерес, колкото и това да е трудно и не винаги да носи одобрението на заинтересовани групи.

------------------------
Професор Христина Вучева, финансист. Тя е вицепремиер и министър на финансите в първото служебно правителство /1994-1995/ на България след промените през 1989 г. Анализът е написан специално за Агенция БГНЕС.

#Министерство на финансите