Обратно към пълната версия на статията »

Борисов: Македония работи срещу себе си, ще поиска да влезе в ЕС

Борисов: Македония работи срещу себе си, ще поиска да влезе в ЕС
„Сигурно ще осъзнаят колко е важно да влязат в ЕС", каза министър-председателят, визирайки македонските управници. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

Посланикът на Македония в София Благой Ханджийски е бил извикан в Министерство на външните работи в София, за да изрази България протеста си срещу възпрепятстването на българския посланик в Скопие Иван Петков да поднесе венци пред паметника на Гоце Делчев в града по повод на годишнината от гибелта на революционера.

Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като в събота откри обновено голф-игрище край софийското село Равно поле.

Според Борисов по този начин Македония работи срещу себе си, а страната се нуждае от подкрепа за европейско членство.

„Сигурно ще осъзнаят колко е важно да влязат в ЕС", каза министър-председателят.

„Нямаме по-братски народ, грешка към историята е да им пречим", посочи той.

Действията на ръководството на държавата не му правят услуга и чест, каза още премиерът.

„Те ще дойдат един ден и ще поискат помощ от нас", заяви Борисов.

На обновеното голф-игрище според премиера ще могат да се подготвят българските спортисти за Олимпиадата през 2016 г. в Бразилия.

Той смята, че е неразумна инвестиция да се строи нов национален стадион, ако публиката от футболни почитатели ще е 200-300 души.

Министър-председателят преряза лентата на обновеното игрище в присъствието на министъра на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков, на световноизвестния състезател по голф Пол Макгинли и на президента на Българска голф асоциация Красимир Гергов.

В петък хулигани нападнаха българския посланик в Скопие Иван Петков и му попречиха да положи цветя на гроба на Гоце Делчев в църквата „Св. Спас” в македонската столица.

Българската делегация, водена от новоназначения посланик и съставена от местни българи, се е опитала да поднесе цветя пред саркофага, в който са положени костите на Гоце Делчев, по повод 109-ата годишнина от гибелта му.

Пред църквата „Свети Спас” българите обаче били нападнати от поне 15 хулигани.

Източници от МВР заявиха, че е имало „вербални нападки” към посланика.

#премиер #Бойко Борисов #Македония #България #София #Скопие #Благой Ханджийски #Министерство на външните работи #посланик #Иван Петков #Гоце Делчев #Равно поле #ЕС #Бразилия #Олимпиада #Свилен Нейков #министър на физическото възпитание и спорта #Красимир Гергов #МВР