Обратно към пълната версия на статията »

Цветанов: Задължителното гласуване ще е само за хората в България

Цветанов: Задължителното гласуване ще е само за хората в България
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Задължителното гласуване ще е само за хората в България, това не важи за българите, живеещи извън страната”, заяви в „Здравей, България” по Нова Телевизия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. 

Късно вечерта в понеделник парламентът окончателно прие да има задължително гласуване. Ако не гласуваме на два последователни избори от един и същи вид (например -два последователни президентски вота или последователни парламентарни избори) , името ни ще бъде заличавано от избирателните списъци. Ако след това все пак решим да гласуваме, ще можем да върнем името си в списъците като подадем заявление до общината.

„От Патриотичния фронт винаги са заявявали принципната си позиция, че искат задължително гласуване. От мотивите, които те развиха сега, става въпрос за форма и начин за ограничаване на купения и корпоративния вот”, уточни той. Цветанов обясни, че няма да има и стимули за гласуване. „Снощи бяха отхвърлени текстовете за евентуални стимули за гласуване”, съобщи той.

Той коментира и как ще се гласува зад границата. „Търси се вариант на текст за разкриване до 50 допълнителни секции във всяка страна извън България. Текстът ще бъде прецизиран в следващите дни и в четвъртък ще бъде гласуването. Търси се вариант, който да отговори на очакванията на хората", подчерта Цветанов.

През 2014 година в чужбина бяха разкрити 429 секции. 139 от тях бяха в Турция, 42 – в Испания, 40 – във Великобритания, 40 секции имаше в САЩ, а в Германия имаше 17 секции. От 138 000 действителни бюлетини, получени от чужбина близо 60 000 бяха за ДПС, а 40 000 бяха за ГЕРБ.

Според Цветанов по време на вчерашния протест пред Народното събрание е имало „определена провокация към полицейските служители”. „Имаше определена група от хора, които търсеха провокацията. На кадрите се вижда, че полицейските служители имат невероятна психика, за което трябва да бъдат поздравени”, коментира Цветанов.

 

#Цветан Цветанов #избори #вот #секции #стимули #гласуване