Обратно към пълната версия на статията »

ОЛАФ: Ще бъде създадена Европейска прокуратура

ОЛАФ: Ще бъде създадена Европейска прокуратура
„Всяко евро в момента има по-голямо значение, от когато и да е било“, категоричен е Джовани Кеслер. Снимка: Уикипедия
A A+ A++ A

Конференцията на ОЛАФ в София е важна за предстоящото създаване на Европейска прокуратура и за осъществяването на контакти между прокурорите от различни европейски държави.

Това заяви генералният директор на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) Джовани Кеслер при откриването на конференцията „Правна рамка и практика на сътрудничество между съдебните и административните органи при борбата срещу измамите, засягащи финансовите интереси на бюджета на ЕС“, която се провежда днес в София.

Освен Кеслер приветствени слова произнесоха главният прокурор на България Борис Велчев, новоизбраният вицепрезидент и министър на правосъдието Маргарита Попова и Уте Щигел – изпълняващ длъжността началник на отдел „Юридически и правни съвети“ на Главната дирекция на ОЛАФ.

Кеслер обяви, че Европейската комисия е поела ангажимент тази година да внесе предложение за нормативен акт за изграждане на европейска прокуратура и вече е започнала работа по това, предаде агенция „Фокус“.

По думите му в момента ОЛАФ прави разследвания и ги предоставя на националните прокуратури, като по този начин съществува празнина между разследването и наказателното преследване.

„Предвижда се европейската прокуратура да има правомощия да осъществява наказателно преследване“, каза още той.

Според Кеслер провежданата в София конференция е важна за обсъждането на идеи и създаването на контакти между прокурорите от различните европейски държави.

Шефът на Европейската служба за борба с измамите заяви, че резултатите от работата на ОЛАФ никога не са били по-важни, отколкото са сега.

„Всяко евро в момента има по-голямо значение, от когато и да е било“, подчерта той.

По думите му повече отвсякога европейските публични средства имат толкова голямо значение.

„Налице е силен натиск от страна на всички европейски държави за постигане на по-добри резултати при разследването на злоупотреби с европейски средства“, коментира Кеслер.

Той добави, че към ОЛАФ постоянно постъпват запитвания, националните парламенти също искат организацията да докладва своите резултати в разследванията.

„Конкретните резултати от работата на ОЛАФ никога не са били толкова важни и толкова очаквани, както сега“, добави той.

Според него е много важно доброто сътрудничество между националните прокуратури и европейските органи.

Борис Велчев заяви, че ОЛАФ е важен партньор в установяването и разследването на злоупотреби с европейски средства. Неговата основна препоръка за справянето с тези злоупотреби е да се изследва ролята на длъжностните лица.

По думите му разследващите органи в България са показали добро взаимодействие с ОЛАФ.

„Корупцията е основният проблем, който стои пред политическите и социалните устои на държавата и на обществата“, заяви Маргарита Попова.

Тя подчерта, че България и ОЛАФ имат нужда от продължаване на доброто си сътрудничество.

#Европейска прокуратура #ОЛАФ #София #Европейската служба за борба с измамите #ЕС #Борис Велчев #главен прокурор на България #Маргарита Попова #вицепрезидент #министър на правосъдието #генерален директор на ОЛАФ #Джовани Кеслер #Уте Щигел #Европейска комисия #ЕК