Обратно към пълната версия на статията »

CNN: Гръцките компании бягат в България

CNN: Гръцките компании бягат в България
Карта на България и Гърция в Европа. Карта: Уикипедия
A A+ A++ A

От Си Ен Ен ; Превод: Агенция БГНЕС

Икономическите проблеми на Гърция се отразяват негативно на Европа. Но една страна в крайна сметка може да се окаже печеливша от бедите на съседката си.

Гръцките инвеститори вече няколко месеца се местят в съседна България, където вземат със себе си и своите пари.

„Причината е много тъжна, но това наистина се случва“, сподели Георги Ганев – икономист от Центъра за либерални стратегии. „Някои гърци дори прехвърлят салдото си от родината в България, очевидно, за да избегнат проблемите, ако Гърция напусне еврозоната“, отбеляза той.

А изходът от единната европейска валута е решението за проблемите на страната, твърдят докладите на Луис Купър от Би Джи Си Партнърс. „Гърция трябва да се откаже от еврото. Тя трябва да стане конкурентоспособна, трябва да девалвира валутата си и се нуждае от План „Маршал“. Икономиите унищожиха страната“, изтъкна още експертката.

Мерките за затягане на коланите доведоха до упадък на гръцката икономика, до спад на жизнения стандарт и засилиха напрежението върху временното правителство. Който и да спечели изборите на 6 май, ще бъде длъжен да проведе още по-тежки съкращения на стойност 5,5% от БВП, или 14,4 млрд. долара.

По тази причина гръцкият бизнес днес отправя поглед към България, където се възползва от ниските данъци и заплати. И логично се превръща в по-конкурентен.

„Стаф Джийнс“ е една от многото гръцки компании, които вече са направили своя избор. Част от производството й бе изнесено към България през м.г. Но след като продажбите у дома се сринаха с 40%, тя ще премести цялата си дейност на север в най-скоро време.

„Случващото се днес в Гърция е трагедия“, твърди Джоузеф Комнинакидис от „Стаф Джийнс“. „Губим много приходи и същевременно имаме огромни разходи, като местим продукцията си напред и назад между България и Гърция“, обясни той. Следователно компанията му трябва да намали разходите си, за да бъде по-конкурентна в Западна Европа.

Но това не е частен случай. Към България се изнасят и частните инвеститори, коментира Си Ен Ен. Брокерите на недвижими имоти вече се радват на по-голям брой гръцки купувачи. „За тях не е никак далеч“, отбеляза Бойко Бойков от Би енд Ейч Риъл Естейт. „Заради нашите цени и нашето местоположение е“, обясни той.

#Гърция #дългова криза