Обратно към пълната версия на статията »

Плевнелиев: България ще се учи на децентрализация от Швейцария

Плевнелиев: България ще се учи на децентрализация от Швейцария
Президентът Росен Плевнелиев се срещна с председателя на Съвета на кантоните във Федералното събрание на Конфедерация Швейцария Ханс Алтхер. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

България предприема процес на децентрализация и швейцарският опит ще й бъде много полезен, заяви президентът Росен Плевнелиев на среща с председателя на Съвета на кантоните във Федералното събрание на Конфедерация Швейцария Ханс Алтхер.

Плевнелиев прие Алтхер в София в четвъртък, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Отношенията между България и Швейцария са отлични и задачата на институциите и държавниците от двете страни е да поддържат това ниво в бъдеще, е общата позиция на президента Плевнелиев и на председателя Алтхер, според президентството.

Българският държавен глава е изразил признателността си за предоставената от Швейцария финансова помощ на България в размер на 76 млн. швейцарски франка, в рамките на приноса на Швейцария за подпомагане на новоприетите в ЕС държави.

Държавният глава е запознал Ханс Алтхер с подготвяната в България административна децентрализация, очевидно имайки предвид подкрепения от него план на финансовия министър Симеон Дянков за разселване на държавните агенции и министерствата в провинциите.

"България последователно ще осъществява процес на децентрализация и насочването на ресурси към отделните й региони. Това е част от процеса за формиране и отстояване на националните приоритети в многогодишната финансова рамка на ЕС 2014-2020 г.", подчерта Росен Плевнелиев.

Ханс Алтхер е изказал пред българския държавен глава готовността на Швейцария да сподели своя опит по отношение на административната децентрализация.

Президентът Плевнелиев също е заявил признателността на страната ни за експертната подкрепа от швейцарска страна при подготовката на България за присъединяване към Шенгенското пространство, както и надежда за скорошно подписване на Споразумението за избягване на двойното данъчно облагане.

#Швейцария #Росен Плевнелиев #Президент на България #децентрализация #административна реформа