Обратно към пълната версия на статията »

С 55% се е увеличил притокът на мигранти през Италия от началото на годината

С 55% се е увеличил притокът на мигранти през Италия от началото на годината
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

От началото на годината, по официални данни, броят на бежанците в Италия се е увеличил с 55% в сравнение със същия период на 2014 г. Те са и с 4000 души повече от пристигналите през миналата година.

Вътрешното министерство в Рим е обезпокоено от нарастващия мигрантски поток и поиска регионалните управления да намерят 15 хиляди нови места за настаняване. 

Според генерал Паоло Сера – военен съветник на специалния пратеник на ООН за Либия Мартин Коблер, заради трудовата криза в страната, е възможно потенциалните мигранти там да достигнат един милион души.

В момента в центровете за прием на бежанци на Апенините са настанени над 112 000 мигранти, в голямата си част от Гамбия, Нигерия и Сомалия. Гражданите на тази държави обаче нямат право на убежище за разлика от тези от Еритрея.
По този повод, Италия държи да се преразгледа Дъблинското споразумение.

Темата бе обсъдена и на двустранната среща на високо равнище в Торино между Рим и Берлин. На нея италианският президент Серджо Матарела определи поставянето на бариери по границите като тежест, възпрепятстваща развитието на Европа.

#Италия #мигранти #Либия #граници #Рим