Обратно към пълната версия на статията »

Попова: България да участва в трансформацията на Шенген

Попова: България да участва в трансформацията на Шенген
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След като са изпълнили критериите за членство в Шенгенското пространство, новите държави-членки на ЕС трябва да се присъединят и да участват в неговата трансформация, заяви вицепрезидентът Маргарита Попова.

Попова се срещна в сряда с председателя на Групата за приятелство с България в Сената на Френската република Поцо ди Борго в Париж. Вицепрезидентът е на двудневно работно посещение във френската столица за участие в Конференцията на Европейската правна академия, която ще се състои на 3 май.

На срещата присъстваха посланикът на България във Франция Марин Райков и председателят на Комисията по помилването при Президента Ива Пушкарова, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

„Шенгенските правила се нуждаят от актуализация, която трябва да бъде обсъдена от всички страни членки на ЕС. България трябва да участва в процеса на тази промяна", категорична беше вицепрезидентът Маргарита Попова.

Подкрепата си за усилията на България за преодоляването на последните оставащи пречки пред присъединяването към Шенгенското пространство изрази от своя страна Поцо ди Борго. Той се присъедини към мнението на българския вицепрезидент, че България, както и всички други страни от ЕС, трябва да участват заедно в реформирането на Шенген.

На 3 май вицепрезидентът ще участва в Конференцията на Европейската правна академия, посветена на Ne bis in idem (не два пъти за едно и също) като основен принцип на европейското право. Маргарита Попова ще се включи с изказване в панела "Промяна на гледните точки: от национално на транснационално прилагане на основните принципи". Докладът на българския вицепрезидент пред участниците в Конференцията е озаглавен "Предизвикателствата на Ne bis in idem в интегрираща се Европа". По-късно същия ден в Посолството на България в Париж вицепрезидентът ще се срещне с български студенти.

#Маргарита Попова #вицепрезидент #Франция #Париж #Шенгенско споразумение #Шенгенско пространство #ЕС #Европейски съюз #Марин Райков