Обратно към пълната версия на статията »

Правителството изпраща цели 20 държавни агенции в провинцията

Правителството изпраща цели 20 държавни агенции в провинцията
Бюджетът може да си позволи промяната, а тя ще съживи другите големи градове, каза Симеон Дянков. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Около 20 агенции ще бъдат преместени извън София във връзка с плана на кабинета „Борисов“ за децентрализация на административните структури на управлението, обяви вицепремиерът и председател на Съвета за административна реформа Симеон Дянков.

След като премиерът Бойко Борисов обяви в неделя, че ще премести сектор „Туризъм“ на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма в Пловдив, във вторник депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев съобщи за намерението две агенции да бъдат преместени в Русе.

Въпреки че депутатът не пожела да даде конкретна информация за идеята на правителството, най-вероятно става дума за Агенция „Митници“ и Агенция „Пристанищна инфраструктура“.

„Бюджетът може да си позволи промяната, а тя ще съживи другите големи градове“, каза Симеон Дянков, цитиран от „Фокус“.

Министърът на финансите каза, че няма притеснения за кадрите, преместването ще бъде в градове, в които вече има добри университети и достатъчен административен капацитет.

Според него децентрализацията ще осигури разнообразие на мнения, което е необходимо за икономиката.

„Това са много добре платени хора, заплатите им ще значат повече в тези градове“, категоричен е Симеон Дянков.

Голямата част от работещите в държавните структури, които правителството възнамерява да децентрализира, са изразили готовност да се преместят.

„Една вълна септември–октомври, една някъде април, така че първите двайсетина агенции, които почнем, до следващото лято да са преместени“, прогнозира Симеон Дянков.

Той съобщи, че през 2013 г. може да има увеличение на заплатите и пенсиите в държавните организации.

„Възможно е, правили сме сметки, просто трябва да правим малко по-активна политика в продажбата на ненужните активи на държавата. Може да стане, ако всички се напънем и го направим, това ще е полезно не само за доходите, по принцип това е добра социална политика“, допълни финансовият министър.

#децентрализация #административна реформа #финансов министър #Министър на финансите #вицепремиер #Симеон Дянков