Обратно към пълната версия на статията »

Путин се опитва да предотврати война между Армения и Азербайджан

Путин се опитва да предотврати война между Армения и Азербайджан
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът на Русия Владимир Путин призова страните в конфликта в Нагорни Карабах незабавно да прекратят огъня. Той настоява и да се прояви сдържаност, за да не се допускат повече човешки жертви, заяви говорителят му Дмитрий Песков, цитиран от "Интерфакс".

Спешни преговори с колегите си от двете страни проведе министърът на отбраната Сергей Шойгу. Пред Закир Гасанов и Сейран Оганян той е призовал към "мерки за незабавно стабилизиране на ситуацията в зоната на конфликта" и че ведомството му постоянно следи с внимание случващото се.

В Армения има руска военна база, а и двете страни са членки на Организацията на Договора за колективна сигурност, обединяващ отбранителните възможности на множество бивши съветски републики и Русия.

Същите телефонни разговори проведе и министърът на външните работи Сергей Лавров с колегите си от двете страни. Той също е призовал към незабавно спиране на боевете и сдържаност.

Външното министерство е започнало консултации със съпредседателите на Минската група на ОССЕ, добави говорителката Мария Захарова.

Путин "съжалява, че ситуацията пак се плъзна към военно противопоставяне", казва още Песков. Той припомни, че напоследък е бил активиран процесът за уреждане на продължаващият повече от 20 години конфликт чрез тристранната комисия Русия-Армения-Азербайдан и чрез Минската група на ОССЕ за Нагорни Карабах.

#Владимир Путин #ОССЕ #Нагорни Карабах #Армения #Азербайджан