България и парижкият Лувър ще си сътрудничат още 5 години

31 март 2016, четвъртък / 17:50;
България и парижкият Лувър ще си сътрудничат още 5 години
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Вежди Рашидов е подписал ново петгодишно споразумение за сътрудничество с парижкия Лувър, съобщиха от министерството.

То е сключено между Рашидов и президента на Лувъра Жан-Люк Мартинез днес по време на посещението на българския министър в Париж.

Споразумението гарантира на България активно сътрудничество с френския музей в областта на научните изследвания, продължаване на българско-френската археологическа експедиция "Аполония-Понтика" в Созопол, обмен и обучения на специалисти от двете държави. Страните ще си сътрудничат и в борбата срещу незаконния трафик на културни ценности.

По време на срещата директорът на Лувъра е предложил следващата българска изложба в музея да бъде "Епохата на българските царе от 9 до 13 век", която да е посветена на творби от християнска България. Като част от първото споразумение миналата година в Лувъра гостува изложбата с археологически находки "Епопея на тракийските царе".

От своя страна Вежди Рашидов е отправил покана Лувърът да покаже своя изложба в София по време на гостуването на Националната опера в Гран опера в Париж, което е в процес на договаряне. В отговор директорът на Лувъра е заявил, че е готов да предостави изложба от 60 ценни живописни платна от Ренесанса.