Обратно към пълната версия на статията »

По-ниски банкови такси заради евродиректива

По-ниски банкови такси заради евродиректива
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Банките у нас ще бъдат длъжни да намалят или премахнат таксите за основните услуги по сметките на потребителите. 

Това предвижда проект за промени в Закона за платежните услуги и платежните системи на финансовото министерство. Банките ще трябва да предлагат разплащателни сметки с такси, които са по-ниски от средните за пазара.

Текстовете въвеждат евродиректива, която трябва да приложим до 18 септември. След тази дата банките у нас ще трябва да осигурят лесен и евтин достъп до техните услуги на всеки българин, което означава ниски и минимални като брой такси, съобразени с нивото на доходите в страната.

Всяка банка ще бъде длъжна да уведоми клиента още при откриването на сметка за всяка сума, с която ще го таксува. Освен това всеки клиент ще получава годишно извлечение, в което банката ще го информира подробно какви такси за какво му е удържала.

БНБ ще трябва да направи специален сайт, на който всеки ще може да сравнява таксите, които различните банки предлагат за определена услуга - например за теглене на пари от банкомат, за плащане на данъци, за внасяне на сума в каса или за превод.

Евродирективата, която и България трябва да прилага, гарантира правото на всеки в ЕС да има поне една основна банкова сметка, която да му позволява да ползва обичайните банкови услуги. Това се отнася за всеки европейски гражданин или законно пребиваващ в страна от ЕС. Така и българите ще може да си откриват сметки навсякъде в ЕС, дори да нямат постоянен адрес в страната.

Банките пък са длъжни да предложат на клиентите си ниски такси за основни операции като откриване и закриване на разплащателна сметка, внасяне или теглене на пари в брой от нея в рамките на ЕС. Сега в някои страни тези услуги са доста скъпи.

У нас в момента за откриване на сметка трезорите начисляват между 2 и 5 лв. Закриването е безплатно в повечето трезори, но някои удържат до 10 лв., ако сметката се затвори, преди да е изтекла година от отварянето й. Поддържането на сметка на месец излиза средно 2 лв. Внасянето на пари в сметка в повечето трезори е безплатно, а тегленето до 2000 лв. е най-често 1 лв.

Таксите трябва да бъдат по-ниски от средните за банковите услуги, различни от основните, за системата, както и от тези, които банката събира по официалната си тарифа. За най-уязвимите групи потребители - получаващите месечни социални помощи, се предвиждат още по-ниски цени при използването на основните банкови услуги.

Клиентите, които вече имат платежна сметка на дадена банка, също могат да използват основните "приемливи" цени.

Тошев очаква по-голямата част от потребителите в България да продължат да използват настоящите си разплащателни сметки, тъй като таксите по тях са приемливи, а опциите - повече, а много от тях са съчетани и с друг вид банков продукт.

#банки #лихви #евродирективи #Тихомир Тошев #пазар #сайт #трезор #БНБ