Обратно към пълната версия на статията »

МВФ иска от Гърция нови икономии за 3.5 млрд. евро

МВФ иска от Гърция нови икономии за 3.5 млрд. евро
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Нови мерки за икономии в размер на 5,8 млрд. евро и допълнително орязване на пенсиите иска от Гърция Международният валутен фонд (МВФ)

"Бюджетна пропаст" от 5 млрд. евро дели правителството и фонда, кредиторите държат за налагане на нови данъци и шокови мерки, които да донесат в хазната още 3,5 млрд. евро или 3 на сто от БВП на страната, пишат гръцките вестници днес, цитирани от БТА.

В. "Прото тема" цитира правителствени източници, които казват, че новите преговори с кредиторите след десет дни ще стартират при доста лоши перспективи за управляващата коалиция в Атина.

В. "Вима" отбелязва, че кредиторите са поискали шокови мерки от 3,5 млрд. евро, за да финализират оценката си във връзка с извършените досега реформи от правителството. Целта на кабинета на премиера Алексис Ципрас е преговорите с кредиторите да приключат до 15 април, обявява в. "Етнос", като подчертава, че те ще започнат на 4 април.

В. "Имерисия" алармира, че правителството е под пара, тъй като се налага да намери 1,8 млрд. евро от нови данъци, за да изпълни исканията на кредиторите.

По-рано този месец след последната среща с кредиторите гръцкият министър на труда обобщи, че досега двете страни не са успели да се споразумеят по две основни спорни точки - реформата в пенсионната система и данъчната реформа - въпреки напредъка в обсъжданията.

Анализатори смятат, че предстоящите преговори ще са доста тежки, докато се стигне до желаната от Атина развръзка, свеждаща се до финалната оценка на кредиторите за финансовото състояние на Гърция.

Представители на гръцкия комунистически синдикат ПАМЕ рано тази сутрин са предприели символична окупация на министерството на финансите на площад Синтагма в Атина. Те протестират срещу новите мерки във връзка с пенсионните и данъчни реформи, които правителството трябва да прокара в замяна на получаваната външна финансова помощ, съобщиха гръцки медии.

 

#МВФ #Гърция #икономии #реформи #пенсионна реформа #Алексис Ципрас #мерки