Обратно към пълната версия на статията »

Пътната полиция обсипва пътищата с камери за наблюдение

Пътната полиция обсипва пътищата с камери за наблюдение
БГНЕС
A A+ A++ A

28 нови модерни радара влизат в битка с бясното шофиране до края на годината. Те ще са подвижни и всеки ден ще се поставят на различни места.

Бясното шофиране остава основна причина за тежките инциденти по пътищата. През миналата година повече от една трета от катастрофите са заради превишена скорост. При тях жертвите са 334, а ранените - 3210. В момента на пътя ни следят 148 радара, 24 стационарни камери и 1 система за средна скорост. Сега обаче контролът се затяга и до края на годината камерите на кат ще ни дебнат отвсякъде.

Според статистиката само за първите два месеца са се случили над 300 катастрофи, 36 души са загинали, 370 са ранени, и то само заради висока скорост.

"При една такава скорост те нямат време за реакция – те се лишават от възможността да реагират и при критична ситуация се стига до пътен инцидент", коментира Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност.

Сега обаче контролът се затяга. И за всяка област ще има по една нова модерна подвижна камера. Нарушителите ще бъдат и неприятно изненадвани, тъй като камерите ще се крият дори в контейнери за отпадъци.

За да се случи това обаче трябва да отпадне изискването за всяка камера да предупреждава знак. Засега обаче всички зони за контрол са обозначени.

Към всяка камера по правилата в момента ще има и патрулиращ екип. А всички заснети нарушители ще получават честитка по пощата.


#Пътна полиция #камери за наблюдение #ограничение на скоростта #КАТ #шофиране