Обратно към пълната версия на статията »

От отпадъци София е произвела над 1700 мегават часа ток, заяви Йорданка Фандъкова

От отпадъци София е произвела над 1700 мегават часа ток, заяви Йорданка Фандъкова
A A+ A++ A

Инсталациите за преработка на отпадъци на София са произвели 7300 тона високо качествен компост и над 1700 мегаватчас електроенергия", това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите й от откриването на завода до момента са сепарирани общо 510 тона черни метали, 76 тона хартия, 28 тона цветни метали, 28 тона пластмаси, 102 тона найлон и 833 тона стъкло.

„В същото време инсталациите са произвели 7300 тона високо качествен компост и над 1700 мегават часа електроенергия”, заяви още кметът. Тя уточни, че големият ефект от тази инсталация е над 50% рециклиране на отпадъците на столицата.

„Нашата визия за отпадъците е от проблем да се превърнат в ресурс. Това вече се случи, както ресурс при рециклирането и производството на различни видове материали, така и при производство на електроенергия и компост”, заяви още тя.

Фандъкова подчерта, че голямото предизвикателство на София като голям град е чистотата на въздуха. Кметът на София, коментира, че факторите за замърсяване на въздуха в столицата са два.

„Единият безспорно е трафикът и автомобилите, а другият, който наистина е водещ вече е битовото отопление, особено в периферията на града”, заяви още Фандъкова.

„Това, което правим в последните години е да инвестираме в подобряване на градския транспорт. Изградихме 21 километра метро за последните 6 години, продължаваме със строителството на метрото и в същото време продължаваме мащабна програма за модернизация на градския транспорт”, коментира още Фандъкова. По думите й след като вече в голяма степен тролеите са подменени с нови са доставени и първите нови трамваи и автобуси.

„Тази година очаквам да бъдат доставени още 110 нови автобуса и само след няколко дни да внесем в СОС новата програма за модернизация на автобусния парк, която предполага през 2019 година да сведем средната възраст на автобусите да е под 7 години. Предвиждаме още тази година да започне процедура за още 30 нови автобуса”, заяви Фандъкова

#Йоданка Фандъкова #София #отпадъци #мегават #тон