Обратно към пълната версия на статията »

Иранката, приела християнството, най-сетне получи право да остане в България

Иранката, приела християнството, най-сетне получи право да остане в България
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Административният съд в Бургас отмени решението на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за отказ за предоставяне на закрила на иранката Захра Шахсвани. То бе издадено от регистрационно-приемателния център в с. Баня, община Нова Загора. Освен това съдът указа на агенцията да предостави международна закрила на Шахсвани.

Тя е на 22 години, а на 26 ноември 2015 г. прави втори опит да получи разрешение от българските власти да остане в страната. Този път се обръща към регистрационния център в с. Баня, защото към този момент живее в Несебър. За случая "Дневник" научи от съобщение на бургаския съд, който заседава в началото на февруари по нейната жалба. В съобщението се казваше, че ДАБ два пъти е отказала закрила. Първият отказ е обжалван пред Административния съд в София, където е бил тогавашният адрес на иранката, но съдът потвърждава отказа. От решението става ясно, че тя е приела християнството за своя религия.

Адвокатът на Шахсвани е заявил пред Бургаския съд, че по несъмнен начин е доказано, че тя в държавата й по произход тя вече принадлежи към религиозна група, подложена на репресии.

Мотивът за отказа на агенцията бе, че "чужденката не е посочила никакви факти, обосноваващи основателни опасения от преследване, основани на раса, религия, националност, политическо мнение или принадлежност към определена социална група. Спрямо Ш.З.Х не са налице основанията за предоставяне на хуманитарен статут".
Според справка на дирекция "Международна дейност" към ДАБ за Шахсвани не съществувала реална опасност от тежки посегателства по смисъла на Закона за убежището и бежанците. Освен това нямало въоръжени конфликти на територията на Иран и решението й да напусне държавата не е продиктувано от тежки заплахи за живота или личността й като цивилно лице. Като аргумент центърът в с. Баня е приел и предишния отказ за предоставяне на закрила.

От решението на Бургаския съд се разбира, че пред интервюращия орган за предоставяне на закрила Шахсвани е заявила, че приема България като своя страна, в която пребивава от три години, работи и има приятели. Тя е обяснила, че е напуснала страната си по произход след арести на членове на семейството и́. Заявила е, че тя самата не е била преследвана от иранските власти, но се страхува да се завърне там, тъй като животът и свободата и́ могат да бъдат застрашени, поради променената и́ религиозна принадлежност.

Съдът приема, че издаденият отказ противоречи на закона. От съдебното решения се разбира, че Шахсвани е напуснала Иран през 2012 г., като се е установила в Турция, където е приела християнството. В България е пристигнала нелегално през 2013 г. и приела евангелската християнска вяра, а на 14 септември 2014 г. била кръстена от пастор.

 

#съдебно решение #Административен съд #Несебър #Бургас #Иран