Обратно към пълната версия на статията »

ООН: "Ислямска държава" разширява контрола си в Либия

ООН: "Ислямска държава" разширява контрола си в Либия
AFP
A A+ A++ A

Политическият вакуум и тежката ситуация със сигурността в Либия се използват от групировката "Ислямска държава" (ИД), която значително разширява контролираната от нея територия в северноафриканската страна, заявиха експерти на ООН в доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

ИД успява да привлече към себе си маргинализирани общности в контролирания от нея град Сирт, заявиха експертите, наблюдаващи санкциите на ООН срещу Либия.

Според тях групировката също така увеличава възможностите си за действие в град Сабрата и в столицата Триполи, като вербува местни жители и получава подкрепления от чуждестранни бойци.

"В момента ИД не събира преки приходи от добива на петрол в Либия, но нейните нападения срещу петролни съоръжения сериозно засягат икономическата стабилност на страната", се казва в доклада.

"Либийците все повече стават жертва на жестокостите на терористичната групировка, достигащи връхна точка в няколко масови убийства", заявиха експертите.

Според тях Либия е все по-привлекателна за чуждестранни бойци, а страни от региона оказват политическа - а може би и друга - подкрепа на различни групи, което допълнително подхранва конфликта в северноафриканската държава.

Те посочиха в доклада, че всички страни в конфликта продължават да получават незаконни доставки на оръжие, някои от които с подкрепата на държави - членки на ООН, и призоваха оръжейното ембарго да остане в сила и да бъде прилагано.

Източник: БТА

#ислямска държава #Либия