Обратно към пълната версия на статията »

Хиляди съпроводиха трикольора до хълма '"Самарското знаме'' над Стара Загора

Хиляди съпроводиха трикольора до хълма '"Самарското знаме'' над Стара Загора
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хиляди старозагорци съпроводиха националния трибагреник към хълма, на който българските опълченци за първи път развяват първото бойно знаме в историята на България. На „старозагорската Шипка“, както в града вече наричат Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“, трикольорът се издигна днес на един от най-големите паметници в България - монумента „Самарското знаме“.

Паметното шествие тръгна от площада пред общината, където кметът Живко Тодоров отправи поздрав към присъстващите. В словото си за празника, той отбеляза, че „трети март е най-святата дата в историята ни, защото ни дава свободата и възможността да се определяме като свободни хора, достойни жители на Европа и България“.

„Трябва да се гордеем с историята си, с подвига на всички загинали, с нашите сънародници, които ни направиха свободни хора. Трябва да възпитаваме в младите хора и онези, които ще изградят тук бъдещето си, морала и ценностите, оставени от пролялите кръвта си за Родината. България е държава с герои, чийто подвиг трябва да продължим днес“, призова той стотиците изпълнили площада. Кметът, министърът на отбраната Николай Ненчев, народни представители, общинското и областно ръководство на Стара Загора, общински съветници и гости участваха в тържествения ритуал за издигане на националния флаг, след което поведоха шествието на старозагорци към хълма.

В него се включиха представители на прабългарската школа „Бага Тур”, на дружество „Традиция”, ученици, обществени организации, военни и много граждани. На хълма започна военен ритуал за поднасяне на венци и цветя. Венци и цветя бяха положени на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора - Паметник на Защитниците на Стара Загора, Мавзолей– костница „19 юлий 1877", Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой и Паметника на загиналите във войните старозагорци. Сценарист на паметното шествие под наслов „За свободата... Да развеем българското знаме!" и водещ на ритуала бе актьорът Ивелин Керанов.

От община Стара Загора съобщават, че празникът ще продължи и в по-късните часове с тържествена заря-проверка и илюминациии от 19.00 часа на площада пред общината. Там в 19.30 часа започва концерт на група „Епизод”.


#Стара Загора #България #знаме #празник #Освобождение #традиция