Обратно към пълната версия на статията »

МВР и прокуратурата с „нова форма на диалог“ срещу престъпността

МВР и прокуратурата с „нова форма на диалог“ срещу престъпността
БГНЕС
A A+ A++ A

Борбата с корупцията по високите етажи, битовата престъпност и сигурността на хората чрез по-добра охрана на обществения ред и противодействието на контрабандата бяха основните акценти на безпрецедентно съвместно съвещание на МВР, ДАНС и прокуратурата. Полицаи, държавни агенти и прокурори са обсъждали качественото събиране на годни за съда доказателства.На съвещанието присъства и премиерът Бойко Борисов, предаде БНТ.

Трябва да се промени целия модел на охрана на обществения ред. Той трябва да възприеме модела, който съществува в няколко европейски страни и в една южна, наша съседка. Силна полиция в градовете. Силна, постоянно базирана Жандармерия, постоянно базирана в малките населени места и селата, съответно разпределена и двете с разследващи функции”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Проблемът е как ще се финансира това, защото МВР няма капацитета. Вътрешният министър обясни, че се опитват с вътрешни резерви и с пренасочване на административни бройки към реални полицейски служители за да обезпечат по-голямо присъствие.

Премиерът Борисов припомни, че всъщност най-добрата превенция е бързото и неотложно наказание на тези, които са извършили престъпления, но каза, че той няма да се намесва в съдебната власт,.

Единствената роля на правителството е да създава по-добри условия за работа на прокурори съдии, каза Борисов след като разгледа почти готовата вече нова сграда на Софийския районен съд където ще се настани наказателната колегия.



#МВР #прокуратура #корупцията #битова престъпност #контрабанда