Обратно към пълната версия на статията »

Башар Асад е готов да даде ''пълна амнистия'' на бунтовниците, които предадат оръжието си

Башар Асад е готов да даде ''пълна амнистия'' на бунтовниците, които предадат оръжието си
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийският президент Башар Асад днес обеща да направи необходимото за спазването на примирието и предложи „пълна амнистия“ на опозиционните сили, които се откажат от оръжията си, предаде AFP.

„Ще изпълним своята част от споразумението“, посочил е президентът в интервю за германската медия ARD. „Въздържахме се отговаряме да огъня, за да дадем шанс на споразумението. Можем да направим това, но в крайна сметка всичко си има граници. Примирието зависи и от другата страна“, заявил е още Асад.

Той е определил временното прекратяване на военните действия като „искрица надежда“ и е предложил амнистия на бойците, които се съгласят да предадат оръжията си. „Най-важното за мен е това, че по закон и конституция гражданите нямат право да използват картечници и да нараняват други хора. Това е единственото, което искаме. Не искаме нищо повече. Както казах, ще им дадем пълна амнистия“, подчертал е сирийският президент.

Асад е нарекъл ситуацията в Сирия „хуманитарна катастрофа“, но е отрекъл, че армията прекъсва достъпа до храна и медицински доставки на контролираните от опозиционните сили градове.

„Как бихме могли да ги лишим от храна, а от оръжия - не“, запитал е той.

#Башар Асад #амнистия #оръжие #опозиция #споразумение #примирие