Обратно към пълната версия на статията »

Politico: Пътят на бежанците през България е осеян с препятствия и грубо отношение

Politico: Пътят на бежанците през България е осеян с препятствия и грубо отношение
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Посред нощ те излизат на групи от по 10 или 20 души от гората, след като някак са избегнали всеизвестната българска полиция. Треперейки неконтролируемо на минусовите температури, някои от бежанците са облечени дори не като за пролет. Не мога да си представя как са пътували така, но никой не се оплаква. Те са достигнали един етап от пътя си и мислят само как ще достигнат до следващия, пише репортер на вестник Politico.

Повечето бежанци, достигнали до бежанския център в сръбския град Цариброд след границата с България, се нуждаят от топли дрехи и вода. Те са предимно афганистанци и иракски йезиди, които са подложени на гонения от „Ислямска държава“. Те споделят страха си от пътуването с лодка, тъй като са виждали снимки на удавени в Егейско море деца.

Мислели са, че пътуването по суша през България ще бъде по-сигурно. Пътят обаче се оказва осеян с препятствия и опасности. Повечето са изпитали грубото отношение на местната полиция, мнозина са били ограбени и бити, а някои са задържани в ареста за неопределено дълго време.

#България #път #бежанци #мигранти #Цариброд #ислямска държава