Обратно към пълната версия на статията »

Европейското по футбол е приоритет на Чехия

Европейското по футбол е приоритет на Чехия
Европейското първенство по футбол е сред приоритетите на Чехия. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Защита на свидетелите, координиране на общите усилия за обезпечаване на сигурността по време на предстоящото Европейско първенство по футбол, сътрудничеството със страните от Западните Балкани по отношение на управлението на миграционните процеси са приоритетите на следващия ротационен председател на Залцбургския форум – Чехия, обясни чешкият министър на вътрешните работи Ян Кубице по време на Залцбургския форум.

„В много посоки ще продължим успешната работа на българското председателство. Ще подкрепяме възможно най-бързото влизане на България и Румъния в Шенген“, заяви още чешкият министър на вътрешните работи Ян Кубице, цитиран от пресцентъра на МВР.

„Смятаме, че България и Румъния са готови да се присъединят към Шенген, ЕК и Съветът трябва да вземат това политическо решение“, каза Мария Асениус, началник на кабинета на еврокомисар Сесилия Малмстрьом.

„Говорейки по темата Шенген, всички много ясно отчитаме събитията в Северна Африка, миграционния поток, който тръгна към Европа, проблемите, които възникнаха при някои стари членки. Много сериозен акцент падна върху работата на ФРОНТЕКС и Европол, които участват активно във всички мерки за гарантиране на сигурността в пространството“, обобщи българският министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

„Вече говорим за политическо решение, всички технически критерии бяха изпълнени“, подчерта той.

„Заедно с колегата Игаш полагаме максимални усилия да дискутираме темата с всички, които могат да помогнат за вземането на справедливо и обективно решение“, добави Цветанов.

Министърът обяви, че утре ще посети Финландия по покана на колегата си, ще има и презентация във финландския парламент, за да покаже постигнатото от България и Румъния. „Въпреки че все още не сме приети, двете страни работим по стандартите и в условията на Шенгенското пространство“, заключи Цветанов.

„Заедно с българския ми колега сме говорителите, изразителите на една обща кауза“, заяви на свой ред министър Константин Траян Игаш.

„Постигнахме изключително добро партньорство, така че в момента взаимоотношенията на двете страни и двете министерства са чудесни. От техническа гледна точка вече сме преминали бариерата, изпълнили сме всичко необходимо за пълноправното ни членство“, отбеляза той.

Министър Цветанов добави, че се отдава огромно значение на сигурността на външните граници на ЕС.

„Противодействието на корупцията в държавите членки бе тема на сериозна дискусия. Обсъдихме много разумни предложения. Предстои Европейската комисия да сформира подгрупа, за да разработи механизмите и моделите за оценяване на тези практики. Латентният период на формите на корупция предполага обективни критерии за измерване на тези показатели“, отбеляза българският вътрешен министър.

„Противодействието на киберпрестъпленията е една от основните политики на ЕК, в този смисъл положителна стъпка ще бъде по-бързото създаване на единен център за киберпрестъпност в Европол“, подчерта Цветанов.

#Залцбургския форум #Чехия #Цветан Цветанов #еврокомисар #Сесилия Малмстрьом #ФРОНТЕКС #Европол #Шенген #министър на вътрешните работи