Обратно към пълната версия на статията »

България е 10-та в ЕС по ръст на вътрешния туризъм, обяви Ангелкова

България е 10-та в ЕС по ръст на вътрешния туризъм, обяви Ангелкова
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

България е на 10-о място в Европейския съюз по ръст на нощувките от вътрешен туризъм през 2015 г., съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, цитирана от пресцентъра на ведомството.

Според тях през миналата година броят на нощувките на български граждани в местата за настаняване с над 10 легла в страната нараства с 6.2% спрямо 2014 г., докато средно за ЕС увеличението е с 3 на сто.

Националният статистически институт оповестява информацията за нощувките в местата за настаняване месец по месец и последните налични данни са за ноември 2015 г. От тях се вижда, че заетостта на легловата база е твърде ниска - около и под 20 на сто, а средният престой е под две нощувки.

Дори през ваканционния август заетостта не успява да достигне 60 на сто, като 40% от пренощувалите в места за настаняване в България са били граждани на страната. Средният им престой е бил 3.4 нощувки при 5.7 при чужденците, при това в хотели с по-ниска категория, се вижда то данните за месеца.

На срещата с Ангелкова община Велинград е отчела 165 хил. регистрирани туристи през 2015 г., от които чужденците са само една трета.

 

#туристи #туризъм #курорти #Ангелкова