Обратно към пълната версия на статията »

Всеки пети просяк в Швеция е българин

Всеки пети просяк в Швеция е българин
БГНЕС
A A+ A++ A

"По данни на шведските власти, около 5000 са просяците там, от които около 1000 са от България. Надали може да се каже точно число, но това е приблизителната оценка", заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин на съвместен брифинг с министъра на децата, възрастните хора и равенството между половете на Кралство Швеция Оса Регнер.

Калфин подчерта, че първо трябва да се прави разлика между благотворителността и човек, който проси, защото няма друга възможност – това са хора, които специално отиват, за да се възползват от чувството за съпричастност в Швеция или в друга страна.

"Тогава, когато става въпрос за организиран бизнес, това е организирана незаконна дейност, в която за съжаление биват въвличани и деца, биват въвличани и хора с увреждания”, добави Калфин, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че тук най-силно влияние може да окаже полицейското сътрудничество.

За другите хора, които отиват в Швеция, за да берат боровинки и други горски плодове през лятото, Калфин припомни, че има случаи на недоразумения.

"Събират ги фирми от България закарват ги в Швеция, много често в северните райони на страната. Миналата година се забави реколтата и просто ги изоставиха на средата на нищото – без средства и без възможности. Това са хора, които отиват да работят в Швеция като самонаети – да събират плодове и да ги предават, срещу което да получат някакво заплащане", посочи Калфин.

България и Швеция организират информационна кампания, в която да се даде информация на българските граждани, които искат да работят в Швеция, какво трябва да гледат, в какво трябва да внимават и какви са рисковете, ако те отидат там.

#просия #Швеция #български граждани #Калфин