Обратно към пълната версия на статията »

Бежански център за гейове отвори Германия

Бежански център за гейове отвори Германия
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


В Германия отвори врати първия бежански център за настаняване на гейове и лесбийки заради нарастващите заплахи срещу сексуални малцинства в лагерите.

Мястото за настаняване се намира в Нюрнберг и може да помещава до осем души, заяви Михаел Глас, представител на организацията „Флидерлих“, която отговаря за инициативата, предава АФП.

„Все още никой не се е настанил, но е въпрос на ден-два, помещението е готово“, каза още той.

„Четирима души от Иран, Ирак, Сирия и Етиопия са подали заявление“ за място в двуетажната къща. Асоциацията е решила да отвори центъра, след като е осъществила контакт с 20 бежанци, които са заявили, че се чувстват заплашени в центровете за настаняване.

“Предразсъдъците не изчезват, когато човек преминава граници“, заяви Глас. Той също така допълни, че хората, които са преследвани заради сексуалната си ориентация в родните си държави, са обект на нападения и в бежански центрове в Германия.

Освен центъра за настаняване в Нюрнберг, Берлин трябва да открие още едно подобно помещение с капацитет от 120 легла.

За сега няма официални данни за броя на сексуалните престъпления срещу гейове и лесбийки, но според асоциация, следяща положението в Берлин и Бранденбург, от 1 август до 31 декември миналата година са регистрирали 95 случаи на подобно насилие, в това число сексуални нападения и заплахи.

#бежански лагер #гейове #Германия