Обратно към пълната версия на статията »

Обучават учители и лекари за работа с деца с аутизъм

Обучават учители и лекари за работа с деца с аутизъм
A A+ A++ A

Психиатри, медицински специалисти, лични лекари, ресурсни учители и родители ще бъдат обучени в рамките на година чрез мащабен проект на Александровска болница за въвеждане на нови стандарти за диагностика и работа с деца с аутизъм.

Около 300 деца годишно се диагностицират с разстройства от аутистичния спектър в Клиниката по псхиатрия "Свети Наум" към Александровска болница. Това посочи проф. Надя Полнарева - началник на клиниката и ръководител на екипа по европейския проект.

Децата от аутистичния спектър трябва да бъдат внимателно диагностицирани. С новия проект целият кръг от ангажирани специалисти ще бъдат обучени на два нови стандарта, които са международно признати, каза проф. Полнарева.

"Възможността да се включат професионалисти от цяла България, които са отговорни за поставянето на тази тежка и трудна диагноза, според нас е важно, тъй като за първи път в България ще се използват два основни метода. Те подпомагат диагнозата, особено при ранната възраст, там диагностицирането е много по-трудно, и за онези случаи, които в аутистичния спектър представляват диагностична трудност, поради това, че са междинни, поради това, че са с придружаващи разстройства или оставят чисто диференциално диагностични проблеми. Тези два инструмента са международно признати", каза тя.

По 30 участници от различните звена ще бъдат обучавани до края на юли.

Проектът е финансиран от Норвежкия финансов механизъм и по програми на Министерството на здравеопазването - Инициативи за обществено здраве и е на стойност 304 хиляди 690 евро. Ще продължи 11 месеца, обясни ръководителят на проекта Мария Куманова.

"Започва едно специализирано обучение на специалисти-психиатри и психолози, на двама от водещите изследователи от Швеция. А към началото на март сме предвидили една поредица от други специализирани обучения на медицински специалисти и общопрактикуващи лекари. През април месец ще се случат още няколко обучения вече за немедицински специалисти, ресурсни учители и специалисти от различни типове институции", каза Куманова.

По проекта ще бъдат обучени и родители на децата, лекувани в клиника.

Шведските обучители са от медицинския център на Стокхолм - Каролинска. Обучените лекари ще получат дипломи по проекта.

 

#деца #учител #лекар #аутизъм #обучение