Обратно към пълната версия на статията »

ИДИЛ освободи 270 заложници

ИДИЛ освободи 270 заложници
A A+ A++ A

Групировката "Ислямска държава" освободи 270 от повечето от 400 цивилни, които държеше като затворници, след като ги отвлече от източния сирийски град Деир Езор, съобщи Сирийският център за човешки права.

Сред пуснатите на свобода има жени и деца под 14 години, както и възрастни. Според ръководителя на Сирийския център Рами Абдел Рахман те са били пуснати, след като ислямистите са ги разпитали за евентуални връзки със сирийския режим.

"Те няма да бъдат върнати в Деир Езор, а ще бъдат разпръснати сред местни племена в провинцията", каза още той и добави, че групировката все още държи 130 цивилни, които разпитва.

"Ако "Ислямска държава" види, че те нямат връзки със сирийското правителство, те ще преминат религиозен курс и ще бъдат освободени", допълни Рахман.

Групировката започна атака на Деир Езор в събота като десетки от нейните бойци извършиха самоубийствени атентати при нападението на правителствени позиции. В момента "Ислямска държава" контролира 60% от града като поема контрола и в намиращите се в близост населени места.

#ислямска държава #затворници #заложници #освободени