Обратно към пълната версия на статията »

Братята, пребили Тодор до смърт, са пуснати под домашен арест

Братята, пребили Тодор до смърт, са пуснати под домашен арест
Протестно шествие в памет на убития Тодор се проведе във Враца и София Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Врачанският окръжен съд реши да приложи мярка „домашен арест” за братята Десислав и Иван Дамянови, обвинени за смъртта на 18-годишния Тодор Йорданов, съобщи БНР. Двамата са обвинени за умишлено убийство по хулигански подбуди - престъпление, за което по закон се предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор без право на замяна.

Прокуратурата поиска  да бъде наложена най тежката мярка "задържане под стража", тъй като има опасност те да се укрият. Според обвинението има реалност те опасност да извършат и друго престъпление, защото при трагичния инцидент те са демонстрирали мъжество на улични бойци в ръкопашен сблъсък с 18-годишен младеж. Все още не може да се направи заключението каква е причината за смъртта на момчето.

От защитата се позоваха на заключенията на съдебните лекари, че нанесените 28 удара по тялото на момчето не са причинили смъртта му. Все още обаче се очакват резултатите от съдебно-медицинската експертиза, която ще трябва да определи причините за смъртта на 18-годишния ученик.

Според адвокатите на двамата братя, работата по делото е подложена на голям обществен и медиен натиск и за повдигнатото ново по-тежко обвинение няма обосновани предположения и доказателства. Адвокатите на братята бяха категорични, че то е наложено, за да бъде взета по-тежката мярка. Основната им теза беше, че те са нападнати от 18-годишния Тодор и дествията им са били в условията на неизбежна самоотбрана. 

Днес стана ясно, че двамата братя са с чисто съдебно минало. По-рано единият от двамата заяви, че не съжалява за случилото се и каза, че Тодор пръв ги нападнал.

Във Враца пристигнаха експерти от Военномедицинската академия, както и прокурори от Върховната касационна прокуратура, които да помагат на местните обвинители при разследването.

Междувременно, след протестите във Враца и в София, тази вечер граждани излизат пред Съдебната палата в Русе на протест под надслов "България е Враца". Хората от крайдунавския град настояват за справедливи присъди за виновниците за смъртта на Тодор. Призивът в социалните мрежи гласи: „Не бъдете безразлични и покажете вашата гражданска позиция!”.

 

 

 

 






#Враца #побой #протести #домашен арест