Обратно към пълната версия на статията »

Новогодишната вечер ще е с жълт код за ниски температури

Новогодишната вечер ще е с жълт код за ниски температури
A A+ A++ A

Жълт код за ниски температури и силен вятър е обявен за последния ден на 2015 г. – 31 декември.

В Западна и Централна България кодът е в сила заради опасно ниски температури, които през цялото денонощие ще са отрицателни. В 8 области на Източна и Южна България ниските температури ще са придружени от бурен вятър, който ще засилва усещането за студ. Това са областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Шуменска, Добричка, Варненска и Бургаска. В тези области силният северен вятър ще бъде със средна скорост около 10-14 м/сек и пориви до 18-22 м/сек. С умерен, в източните райони и силен северен вятър ще продължи да нахлува студен въздух. Ще бъде мразовито, с минимални температури между минус 10° и минус 5°. През деня ще бъде предимно слънчево, но студено.

Временни увеличения на облачността ще има над североизточните райони. Максималните температури ще са между минус 5° и 0°. Вечерта вятърът ще отслабне. Навръх Нова година ще бъде ясно и студено, с температури между минус 8° и минус 3°, уточниха от НИМХ. В планините ще е предимно слънчево. Ще духа умерен до силен североизточен вятър и с него застудяването ще продължи. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около минус 9°, на 2000 метра около минус 14°.

По Черноморието ще преобладава слънчево време, с по-значителна облачност над крайните южни райони, където ще превали мокър сняг. Вятърът ще е силен, на моменти и бурен от север, вечерта ще отслабне. Ще е по-студено, с максимални температури от минус 2° до 0°. Температурата на морската вода е 8-10°, вълнението на морето 3-4 бала.

 

#България #температури #вятър