Обратно към пълната версия на статията »

Виктор Орбан: ЕС и Турция имат негласно споразумение

Виктор Орбан: ЕС и Турция имат негласно споразумение
Виктор Орбан Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

''ЕС и Турция сключиха негласно споразумение за преместването от турска територия към страни от ЕС на 400- 500 000 сирийски бежанци,'' заяви унгарският премиер Виктор Орбан.

"Въпросът за преселването на бежанците в най-близко бъдеще ще стане много чувствителен, защото въпреки че се пази в тайна, има договорка 400 – 500 000 души да бъдат транспортирани непосредствено от Турция в ЕС", заяви премиерът.

Според него планът за преселването на мигрантите е бил обсъден на срещата на върха на ЕС в областта на миграцията в Малта през ноември. Въпреки това, инициативата не получи достатъчна подкрепа.

"Ако това споразумение бъде прието, ще се окаже огромен натиск върху останалите страни от Вишеградската група (Полша, Чехия, Унгария и Словакия)", каза още Орбан.

В отговор на кризата с миграцията лидерите на ЕС с големи трудности успяха да договорят в края на септември разпределителни квоти между страните за 160 000 души в следващите две години. Но и досега остава нерешен въпросът какво ще се случи с останалите 770 хил. имигранти от Азия и Африка, които вече са пристигнали през тази година, а потокът продължава и в момента.

"Ерата на западната доминация в глобалната икономика приключи, както и на армията. Приключи и времето на износа на демокрация. Западът губи своето влияние и световната икономика се измества на изток. И това не е временен феномен. Ние сме по средата на глобалното преструктуриране на икономиката, политиката и влиянията", каза още Орбан и добави, че Европа е изправена пред много проблеми, идващи от САЩ.

По думите му европейската икономика се намира ''в състояние на склероза''. Той смята, че без Централна Европа икономиката ще бъде значително по-слаба. Орбан добави още, че дори Брюксел не се съмнява в реформите, които се извършват в Унгария.


#ЕС #споразумение #Турция #граници #Виктор Орбан #Вишеградската група #САЩ #Брюксел #Европа