Обратно към пълната версия на статията »

Ердоган: Който твърди, че купуваме петрол от ''Даеш'' трябва да го докаже

Ердоган: Който твърди, че купуваме петрол от ''Даеш'' трябва да го докаже
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

"Някои проекти между Турция и Русия могат да бъдат преустановени”, заяви турският президент Реджеп Ердоган по време на реч в Анкара.

„След това, което се случи, някои съвместни проекти може да бъдат спрени. Това може да се случи, но ние трябва да знаем къде беше допусната грешка. Необходимо е обсъждане”, заяви Ердоган. Той посочи, че „защитата на границите и несъгласието с Русия по сирийската политика са съвършено различни неща”.

Турският държавен глава отрече и руските нападки, че Анкара си съдейства с "Ислямска държава", като заяви, че "борбата на страната с джихадистите е безспорна".

"Нашата позиция спрямо "Ислямска държава" е ясна от самото начало", заяви Ердоган от президентския си дворец. Турският президент отрече и обвиненията на Москва, че Анкара купува петрол от джихадистите в Сирия.

"Те твърдят, че Турция купува петрол от „Даеш” („Ислямска държава”). Засрамете се. Тези, които твърдят, че купуваме петрол от „Даеш” са задължени първо да го докажат. Ако ли не, те са клеветници,” отговори пряко Ердоган на изказване на руския президент Владимир Путин.

През октомври се появиха изчисления, според които „Ислямска държава” е спечелила 50 милиона щатски долара от продажбата на петрол за един месец. Приходите от петрол са основен източник на финансиране на терористичната групировка, което й позволява да продължи да купува боеприпаси, посочи британският вестник „Индепендънт”.

Според изданието цената варира между 10 и 35 долара за барел суров петрол, който се продава по контрабандни схеми, голяма част от които се реализират в Турция. Представители на кабинета на турския премиер Ахмет Давутоглу излязоха също миналия месец с изявление, че увеличават контрола върху границата, за да спрат незаконните операции с петрол. Според данни на Турция от началото на годината в страната са регистрирани 3319 случая на контрабанда на суров петрол от Сирия.


#проекти #Анкара #Турция #Русия #граници #ДАЕШ #ислямска държава #контрабанда #финансиране #терористична организация