Обратно към пълната версия на статията »

България е новата Гърция на ЕС, смята бивш македонски министър

България е новата Гърция на ЕС, смята бивш македонски министър
След встъпването си в длъжност през януари 2012 г. вицепрезидентът Маргарита Попова неведнъж е говорила за нова политика към българите, които живеят в чужбина, коментира македонският „Дневник“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е новата Гърция на Европейския съюз, която се възползва от правото си на вето като средство за изнудване, коментира бившият министър на външните работи на Македония Слободан Чашуле.

„Преди да започне да гледа в чуждия двор, София ще трябва да погледне в своя“, заявява Слободан Чашуле пред македонския вестник „Дневник“, цитиран от „Фокус“, в коментар на ултиматума на вицепрезидента на България Маргарита Попова към Сърбия.

По време на посещението си в Босилеград на 15 април тя обяви, че България ще подкрепи членството на Сърбия в ЕС едва когато реши въпроса с българското малцинство.

Маргарита Попова е изтъкнала, че България ще се възползва от правото си на вето, за да подсигури зачитане на правата на българите в Сърбия.

След встъпването си в длъжност през януари 2012 г. вицепрезидентът неведнъж е говорила за нова политика към българите, които живеят в чужбина, коментира македонският „Дневник“.

Според бившия външен министър на Македония Слободан Чашуле България използва по неприличен начин прецендента на Гърция, за да изнудва Сърбия.

„По-рано български политици не се въздържаха и от заплахи към Македония“, смята бившият външен министър.

Заради спора за името Гърция възпрепятства пълноправното участие на Македония в редица световни организации, като това е и основна спънка по пътя на страната към членството в ЕС.

Македонският „Дневник“ посочва, че Министерството на външните работи на България е заявило, че няма промяна в позицията на страната спрямо Сърбия и България ще продължава да я подкрепя.

Неназовани източници споделили, че най-вероятно става дума за лична позиция на Попова, а не на България и на институциите.

Слободан Чашуле е коментирал обаче, че всяко изявление на политик е официално, ако държавата не се разграничи от него.

„Премиерът трябва да направи изявление, че се разграничава от нейната позиция“, смята Слободан Чашуле.

#Европейски съюз #Гърция #България #Македония #Маргарита Попова #министър на външните работи на Македония #външен министър #вицепрезидент #Сърбия #вето