Обратно към пълната версия на статията »

ЕК настоява за подобрено предложение за ГМО храни и фуражи

ЕК настоява за подобрено предложение за ГМО храни и фуражи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На сесия в Страсбург Европейският парламент отхвърли предложението на Европейската комисия по отношение на възможността на държавите членки да ограничават или забраняват употребата на генетично модифицирани храни и фуражи на своята територия.

ЕК предлага да бъде премахнато правилото всяка държава членка сама да преценява дали да забрани вноса на ГМО храни и фуражи с мотива, че сега действащото правило е в разрез с начина на функциониране на Единия европейски пазар.

„В текста, предложен от Комисията, ще се даде възможност за използването на ГМО продукти на част от територията на единния европейски пазар. В рамките на този свободен пазар, обаче, и в контекста на липсата на механизми за граничен контрол при вноса и износа между отделните страни членки на ЕС, отправеното предложение поставя под риск държавите членки, които не желаят употребата на генетично модифицирани организми и продукти от тях на своя територия. Сред тези страни е и България.“, заяви българският евродепутат Момчил Неков, който е член на делегацията на Социалистите и демократите в ЕП.

Неков гласува против това предложение като подчерта, че в сегашния му вид то ще доведе до малформации и проблеми във функционирането на единния пазар и може да доведе до присъствие на ГМО продукти там, където те не са желани.

Евродепутатът подкрепи призива ЕК да изготви обстоен анализ на отражението на въвеждането на подобна мярка и да направи подобрено предложение.

#Европейският парламент #Европейската комисия #ГМО #Момчил Неков #Неков