Обратно към пълната версия на статията »

Тракийското съкровище гостува в Япония

Тракийското съкровище гостува в Япония
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

След големия успех на изложбата ни в Лувъра „Епопея на тракийските царе – археологически открития в България”, едни от най-ценните експонати и артефакти, включени в нея, вече са пристигнали в Япония и ще гостуват до пролетта на 2016 година в страната на изгряващото слънце.

В Националния музей за западно изкуство в столицата Токио в края на миналата седмица се състоя официалното откриване на изложбата „Златната легенда” („The Golden Legend”), в която има и много силно българско участие, съобщиха от МК.

В изложбата в Токио са представени общо 280 експоната от 20 музея от България, Гърция, Италия, Ватикана, Франция, Холандия, Германия, Великобритания, Испания и Япония. От българска страна в експозицията са включени следните експонати от Националния археологически институт с музей при БАН, Регионалния археологически музей – Пловдив, и Регионалния исторически музей – Варна: Вълчитрънското златно съкровище, няколко съда от прочутото Панагюрско съкровище, а също така и две златни диадеми и част от уникалните находки от Варненския халколитен некропол, които се считат и за най-старото обработено злато в Европа.

В представителната изложба „Златната легенда” в Япония са включени и културни ценности от Националния археологически музей в Атина, Музея на Ватикана, Националния музей Прадо в Мадрид, Националните археологически музеи в Рим и Флоренция, Музея Орсе в Париж и др. Куратор на изложбата е Такаши Идзука, а организатори на проявата са Националният музей за западно изкуство в Токио, японският вестник „Токио шимбун“ и японската телевизия „ТBS”. 

#Япония #Тракийско съкровище #България #Гърция #Италия #Ватикана #Франция #Холандия #Германия #Великобритания #Испания