Обратно към пълната версия на статията »

Петима творци получават по 700 лв. месечно за заслуги

Петима творци получават по 700 лв. месечно за заслуги
A A+ A++ A

На петима дейци на културата се отпускат 700 лв. месечно за особени заслуги, решиха депутатите от комисията по културата и медиите.

Това са оперетната певица Анелия Шуманова, актьорът Васил Михайлов, археологът проф. Людмил Гетов, хоровият диригент и композитор Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина.

Отпускането на паричните награди пожизнено е за особени заслуги към българската държава и нацията, за изключителните им постижения и цялостен принос в областта на културата, е записано в решението. Изпълнението ще бъде възложено на министъра на културата.

Наградените творци реално са с минимални пенсии, които не отговарят на вложения от тях труд. Депутатите коментираха, че е наложително да се направи широка дискусия по темата, тъй като редица български имена в сферата на културата по една или друга причина са ощетени в пенсионна възраст.

Необходимо е според тях да се създаде специален фонд, с участието на творческите гилдии, който да подпомага такива хора и да се преодолее тази несправедливост, в която от света си отидоха обидени редица тачени от народа представители на изкуството.

#Васил Михайлов #проф. Людмил Гетов #Янка Рупкина