Обратно към пълната версия на статията »

Ангелов: Атаката над българи в Афганистан не е заради Великден

Ангелов: Атаката над българи в Афганистан не е заради Великден
„Българските войници са готови да защитават страната си. Това ни дава основание да заделяме все повече средства за обучение“, каза военният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Атаката срещу български войници в Афганистан, при която беше застрелян и убит техният нападател афганистанец, не е свързана с най-големия християнски празник Великден, заяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

„Атаките не трябва да се свързват с Великден. Малко преди да се активизират талибаните, на посещение беше и генералният секретар на НАТО. Може и това да е причина“, предположи Ангелов в сутрешния блок на ТВ7.

„Нашите бойци са действали много адекватно. Имат много опит. За нас е важно, че нападателят е бил неутрализиран. Винаги има опасност от ответен удар, но това не е само заради този случай. Афганистанските власти показват воля да ликвидират тероризма“, твърди Аню Ангелов.

Според министъра на отбраната и самите талибани не са готови да приемат примирието.

По думите на Ангелов българските бази в Афганистан са винаги нащрек. Това обаче е война, никога не може да си спокоен, защото в такава ситуация винаги има опасност за живота на военните, смята той.

„Нашите момичета и момчета се справят перфектно“, убеден е обаче министърът.

„Мисията ни вчера е била обстрелвана и затова са отвърнали на огъня. Разследването ще извърши афганистанската полиция“, каза още той.

По думите му на 25 април застъпва нов екип, който се подготвя много усърдно, включително и в Германия.

„Всяка година талибаните обявяват офанзива. Силата им обаче намалява“, обясни Ангелов.

Той е категоричен, че още на 12 април се е знаело, че предстоят атаки срещу българските военни. Информацията на разузнаването се оказа доста точна, коментира Аню Ангелов.

„Българските войници са готови да защитават страната си. Това ни дава основание да заделяме все повече средства за обучение“, каза още военният министър.

Той поясни, че до края на годината ще бъдат изтеглени двата медицински екипа от Афганистан, а в началото на 2014 г. – и мисията, която охранява летището в Кабул. До есента на 2014 г. ще бъде изтеглена и ротата, която охранява Кандахар. След това ще останат около 100 военнослужещи, част от обучаваща мисия, категоричен е военният министър.

#Афганистан #войници #Великден #министър на отбраната #Аню Ангелов #НАТО #талибани #Кандахар