България и Турция ще правят кино заедно

България и Турция ще правят кино заедно
България и Турция ще правят кино заедно, след като ресорните министри на двете държави Вежди Рашидов и Ертугрул Гюнай подписаха споразумение за кинематографична продукция. Снимка: МК
A A+ A++ A

България и Турция ще правят кино заедно, след като ресорните министри на двете държави Вежди Рашидов и Ертугрул Гюнай подписаха споразумение за кинематографична продукция в Истанбул.

„Като творец и като министър зная, че за талантите живият контакт е много важен, затова съм много радостен, че успях да осъществя една изключително плодотворна среща на български и турски кинотворци," заяви Вежди Рашидов на официалната церемония в Турция, цитиран от Министерството на културата.

Рашдиов допълни, че в продължение на три години вече българското Министерство на културата и турското Министерство на културата и туризма работят много активно за осъществяване на активен културен обмен.

„Благодаря на Вежди Рашидов за идеята да доведе в Истанбул част от най-изявените български кинотворци и да ги срещне с техни известни турски колеги," заяви от своя страна министър Ертугрул Гюнай.

Той отправи благодарност и към българското правителство за другия документ, който бе подписан в Истанбул – за предотвратяване на незаконния внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културните ценности.

„Това се случва за първи път и ще даде много добри плодове," допълни Ертугрул Гюнай, преди двамата с Вежди Рашидов да подпишат двете междуправителствени споразумения.

„България и Турция имат воля заедно да опазват културните ценности така, както правим с много други държави," изтъкна Вежди Рашидов и даде пример с последната пратка от 488 ценни антични предмета, заловена само преди дни от българските гранични власти на ГКПП Лесово.

Водещите турски телевизии и електронни медии отразяват широко визитата на Вежди Рашидов в Истанбул, като изтъкват особената важност на двата подписани документа и успешния диалог в областта на киното, подчертават още от Министерството на културата.

„ТРТ тюрк", „Саманйолу тв", „Тек румели", „Канал D", Агенция „Доган хабер ажанси", Анадолската агенция, „Миллиет хаберлер" и редица още издания отбелязват резултатите от успешното посещение на българския министър на културата, отбелязват от неговото ведомство.

#България #Турция #Истанбул #кино #Вежди Рашидов #Ертугрул Гюнай #културни ценности

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници