Над 400 млн. лева повече за болници

Над 400 млн. лева повече за болници
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A
Повече пари за болниците догодина предвижда проектобюджетът на Здравната каса. Документът вече е одобрен от Надзорния съвет на институцията. Окончателните му параметри ще бъдат определени от депутатите. Съветът предлага догодина да се предвидят допълнителни над 407 млн. лева. По-голямата част от увеличението ще се разпредели между болници и лекарства, но се предвижда ръст и при заплатите на лекарите специалисти, както и джипитата.

Според общопрактикуващите лекари предвиденото увеличение от 200 хиляди лева е символично. Те настояват за увеличение от 25 милиона. Предлагат парите да отидат за детско здравеопазване, ваксинопрофилактика и профилактични прегледи. Настояват Касата да плаща повече за всеки пациент и да увеличи цената на профилактичните прегледи и тези на хронично болните. „200 хиляди лева е цената на един луксозен апартамент в София. По-добре хич да не ги бяха давали, защото те сега ще продължат да говорят, че все пак е увеличен с 200 хиляди, това е дебелоочието”, коментира д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България пред bTV.

Здравни експерти приветстват общото увеличение на бюджета, но с едно наум. "Средствата са 400 милиона повече от планираните за 2017 г., но са 300 милиона повече от реално разходваните. Освен това Здравната каса има отложени плащания от 2017 г. и дори по-стари”, обясни д-р Стойчо Кацаров, от Центъра за защита правата в здравеопазването. Дебатите около разпределението на парите за здраве предстоят.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници