Министър Танев откри учебната година в Първа английска гимназия

Министър Танев откри учебната година в Първа английска гимназия
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на образованието Тодор Танев откри новата учебна година в Първа английска езикова гимназия и 112 ОУ “Стоян Заимов”.

В словото си министърът сподели, че преди 44 години за първи път е дошъл на това място - като ученик в Първа английска гимназия и отбеляза, че "сърцето му е останало тук".

Към първокласниците от 112-то училище министър Танев се обърна с думите: "Днес вие, продължавате да се държите с едната ръка за вашите родители, както винаги, и те няма да ви предадат, няма да ви напуснат и ще се грижат за вас - ще ви обичат, целуват и лекуват, и ще мечтаят за вас. С другата ръчичка обаче, вие хващате силната ръка на българския учител. Ще видите, че по този начин ще политнете нагоре".

На учениците от 12-и клас в Първа английска гимназия министър Танев каза, че, където и да отидат, ще носят добрия спомен и знанието, което ще ги направлява, защото имат този "багаж" - интелектуален, езиков, културен, получен в училището, предаде БТА.

Той отбеляза, че проблемите в средното образование се решават бавно, защото са натрупвани 20 години и даде пример с матурите, с някои подробности около делегираните бюджети или с т.нар. "мъртви души".

"Тези проблеми са натрупвани и смитани под килима от не един министър, за съжаление и сега трябва всичко да се решава", коментира министър Танев. И отбеляза, че със законодателството и с мерки се прави тези проблеми да станат "невъзвратими".

Танев обяви, че покачването на учителските заплати зависи от няколко министерства - на образованието, на финансите, което е основното, от социалното министерство и от Министерския съвет.

Разчетите за повишението на учителските заплати се правят в момента, "знам само че ще има увеличение от около 70 лева - плюс, минус", обясни министър Танев.

#учебна година #Тодор Танев #училище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"