Бизнесът поиска мораториум за нови централи с преференциални цени

Бизнесът поиска мораториум за нови централи с преференциални цени
A A+ A++ A

Мораториум за присъединяването на нови електроцентрали, които продават електроенергията на преференциални цени ще поискат от парламента работодагелските организации. Това е общата позиция на КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП и синдикатите за новите цени на тока в сила от 1 август.

“Ще искаме да бъде приет мораториум за присъединяването на всички производители на електроенергия, които продават по преференциални цени, какъвто мораториум има за шистовия газ”, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Друго от исканията е да се преразгледа последният закон за енергетиката и да се създаде пътна карта за краткосрочни и дългосрочни реформи, които да позволят България да влезе в средата на класацията по „добавка към обществото” в Европа.

„Сега заедно с Дания ще плащаме най-скъпата „добавка към обществото. Ако не бъдат чути нашите искания, ще организираме нов протест през септември", каза Велев.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че досега никой не се е произнесъл дали въведената добавка е правомерна.

Според бизнеса новите по-високи цени на тока, които регулаторът определи, ще доведат до поскъпване на продуктите, загуби на работни места и спад на доходите.

Работодателите ще се обърнат към главния прокурор с общо искане да се сезира по доклада на временната парламентарна комисия за състоянието на енергетиката. Велев каза, че в него се вижда какви безобразия са правени и продължават да се правят.

"Протестираме, защото сме на изчезване", каза председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев.

“Ние не се притесняваме да плащаме сметките си, но трябва да сме убедени, че те са правилно написани, а те не са. Факт е, че добавката “задължение към обществото” за нас е най-висока в Европейския съюз”, посочи председателят на КРИБ.

Работа на синдикатите е да протестират, а нашата е да правим бизнес и да мислим как да отваряме работни места, но дотам опряхме, че започваме да протестираме, защото сме пред изчезване. Това каза Кирил Домусчиев, председател на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) по повод цените на тока от 1 август.

“Не е работа на бизнеса да протестира. В Европа такова нещо не е имало от френската буржоазна революция. Ние изказваме своето мнение в различните комисии в парламента, но когато в един момент българската икономика е пред ликвидация и толкова предприятия изчезват от картата и други продължават да намалят мощностите си, трябва да реагираме”, добави той.

“Бюджетът на държавата се пълни от икономиката. Ако няма икономика в една държава, няма да има нищо. Всяка държава има политика и опазването на икономиката е въпрос на национална сигурност”, коментира той. По думите му българското общество го е грижа за това какво се случва.

“След решението на КЕВР дори малкият бизнес трябва да калкулира това увеличение в цената на услугите си и продукта, който продава, а тези, които са експортно ориентирани, трябва или да затворят, или да се махнат от България, или да съкратят персонал”, заяви още той.

“Ще продължим да протестираме, когато е моментът за това. Август не е месец за протести, а за размисъл и подготовка”, заключи Домусчиев.

 

#електроцентрали

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »