Разпознати са извършителите на наглия обир с пистолет в София

Разпознати са извършителите на наглия обир с пистолет в София
A A+ A++ A

Разпознати са извършителите на наглия обир с пистолет в квартален магазин в София. Записът на бруталното престъпление от видеокамерите беше качен във Фейсбук от собственика на търговския обект.

Обирът е извършен след 21 ч. във вторник (26 май) вечерта. На кадрите се вижда как жена си купува цигари, когато изведнъж нахлува мъж, който опира пистолет в главата на продавачката. Докато той я държи и нанася удари, клиентката започва да взима парите от касата.

Мъжът и жената обаче вече са разпознати, съобщава Нова телевизия. Те живеят заедно на семейни начала. Имат и дете. Полицията обаче не ги е открила на адреса, на който са посочили, че живеят. Обявени са за общодържавно издирване. Те нямат криминални регистрации. Според собственика на магазина са от ромски произход.

Самата продавачка разказала, че двамата нападатели са роми. Мъжът идвал и по-рано в магазина, уж да си купи уиски, но всъщност вероятно искал да огледа. Жената все още е в шок. Тя е под лекарско наблюдение, защото има счупен пръст вследствие на борбата с нападателите. Въпреки стреса, жената успява да спаси оборота на магазина и двамата престъпници си тръгват само с няколко кутии цигари, обясниха собственикът Михаил Русинов и управителката на магазина.

„Цвети в момента е под наблюдението на лекари – обясни собственикът. – Това е брутална намеса върху човек - опиране на пистолет в челото. Не искам да се притеснява и да се търси за интервю, защото не е добре психически.“

„Ограбиха ме, с пистолет ме заплашиха” – това са първите думи, които казала Цвети по телефона на управителката на магазина. По думите й, нападателите се опитали да я заблудят, докато купуват цигари. Тя се усетила, че имало нещо нередно, но било късно. „Циганинът влиза от нейната страна, опитва да я натиска и започва борбата”, разказа управителката.

От своя страна адвокат Марин Марковски обясни, че записът от охранителната камера, показващ нагъл грабеж с насилие, не е доказателство в съда. Марковски разкри и с какви похвати един опитен юрист може да отърве обирджиите от правосъдието.

 Според адвоката, парламентът бави абсолютно необходима законодателна промяна, която да превърне подобни материали – записи, снимки и т.н., в доказателства пред съда. „95% от Лондон е покрит с камери. Това решение намалява уличната престъпност три пъти”, даде пример той.

„Сега жената е в шок. Ако тя в страха си не го разпознае (крадеца), защото не го е възприела, оттам нататък адвокатът веднага ще каже, че записът не е доказателство”, обясни Марковски.

Той посъветва и как да се действа в подобна ситуация. „Срещу пистолет никаква съпротива. Моят съвет – никога не се съпротивлявайте!”, подчерта дебело той. Все пак, по думите му, двамата крадци от магазина трудно ще се измъкнат безнаказано.

По думите му обаче никога не трябва да се поставят под един знаменател всички роми.

„Грешно е да се остави на мира рома, защото благодарение на неговия глас може отново да бъде избран даден кмет“, каза още адвокатът. Той заяви, че полицията не си върши работата по отношение дори на силната музика. Адвокатът напомни, че ако органите на реда правят нужното, ще се повдигат обвинения на ромите и съответно после те ще бъдат осъдени.

"За да няма престъпност, трябва да има хора в църквите. А да сте виждали роми в църквите?", попита още адвокат Марковски.

#обир #грабеж #Марин Марковски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"