Очаква ни Нощ на музеите

Очаква ни Нощ на музеите
A A+ A++ A

50 музеи и галерии в София тази нощ отварят врати за поредното, 11-то поред, издание на европейската инициатива Нощ на музеите. Входът ще бъде свободен до полунощ за почитателите на културното наследство.

Програмата на инициативата бе представена от Френския институт в София, който е един от организаторите.

За първи път Музеят за история на София ще се включи от новата си сграда - бившата Централна минерална баня, като предпремиерно ще представи елементи от бъдещата си постоянна експозиция.

Може да бъде разгледана и изложбата "Лъвов мост през времето", провокирана от археологическите проучвания при строежа на новото кръгово кръстовище на "Лъвов мост".

Столичната община организира отново безплатен автобус, който ще тръгва от НХГ и ще отвежда желаещите до Националния исторически музей в кв. "Бояна". Там, освен постоянната експозиция на музея, ще може да се види и камерната изложба "Аристократи и Воини. Сребърните колани на българите VII-VIII в.". Ще се състои и инициативата-експеримент "Следвай този път. Как видях Европа в музейните експонати", като участниците ще се опитват да "откриват" европейските измерения на музейните обекти.

Пред входа на Националния музеен комплекс на пл. "Св. Ал. Невски" ще има виетнамски народни танци, мехнди - древно индийско изкуство за рисуване на тялото с къна, индийски танци, изпълнения на монголските певици Баясгалан Дашням и Чинзориг Чимедордж. Криптата на храм-паметника "Св. Ал. Невски" също ще бъде със свободен достъп, но до по-ранен час - от 18 до 20 ч.

Клавирно трио "Артес" ще посреща посетителите в Националната художествена галерия (Княжески дворец), където може да бъде разгледана изложбата-живопис на Емил Стойчев и произведения в реставрация.

Назад в 70-те и 80-те години на миналия век ще ни върне Музеят на социалистическото изкуство с музикални хитове от този период. Предвидени са още игри и прожекции на български филми за деца.

Държавната агенция "Архиви" ще представи 30 литографии от 19-и век, които показват пейзажи от поречието на Долни Дунав. Включени са и стари географски карти, и откъси от произведения на пътешественици с кратки описания на съответните градове.

Вечерта в Националния военноисторически музей ще премине под мотото "По стъпките на родовата памет". На специална карта всеки ще може да отбележи важно място за своята родова история, да разгледа тематични изложби и филми.

Нов участник е и софийската галерия "Червената точка" с нейната експозиция "Медитеранео" на художника Тодор Попов и скулптора Даниел Мирчев, събрала на едно място 16 живописни платна и шест пластики от дърво, вдъхновени и посветени на Средиземноморието.

В къщата-музей "Н. Й. Вапцаров" ще се състои поетична композиция по стихове на поета от творчески екип на НАТФИЗ. Стихове ще четат актьорът Станислав Кертиков, докторантът Тодор Медникаров и проф. Диана Борисова, а рапърът Дамян Минчев ще изпълни свои авторски песни по стихове на Вапцаров.

Десетки други музеи и галерии от цялата страна ще се включват в Европейската нощ на музеите с множество изложби, концерти и различни акции.

Всички участници в инициативата в София, събрали най-малко 18 печата от институциите на специална карта, която се разпространява свободно в София, може да участват в томбола, а първата награда от нея е посещение на изложбата "Епопея на тракийските царе. Археологически открития в България" в Лувъра в Париж.

#Нощ на музеите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »