189787 статии       |       383 интервюта       |       1524 снимки       |       38127 абоната       |      
USD 1.6627| EUR 1.95583| GBP 2.16941|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитВоден режим ПерникПо ваш сигнал

Размер на шрифта:   

„Солвей Соди" отвори врати за млади български химици

3 април 2012, вторник / 17:36; Коментари: 0
Send to Kindle
„Солвей Соди" отвори врати за млади български химици
Снимка: Солвей Соди

Един от най-големите български производители в химическата индустрия, „Солвей Соди" отвори за втори път врати за 250 млади химици от цялата страна.

Ученици от 7 до 12 клас бяха във Варна във връзка с 44-та Национална олимпиада по химия и опазване на околната среда, организирана от Регионален инспекторат по образованието – Варна, при което имаха възможност да посетят един от най-големите заводи в страната, съобщиха от компанията.

Анелия Димова, директор „Човешки ресурси", приветства младите химици и заяви, че се надява това посещение в химически завод да помогне за професионалната им ориентация и мотивация да продължат да се занимават с тази прекрасна наука и нейните приложения за прогреса на човечеството.

Официални гости на Деня на отворени врати, посветен на химията, бяха Коста Базитов, заместник кмет по образованието в Община Варна, Даниела Петкова - и.д. началник на РИО - Варна, Емилия Григорова – старши експерт по химия и опазване на околната среда в Министерството на образованието, младежта и науката, Антоанета Хинева – експерт по природни науки и екология в РИО - Варна.

Коста Базитов поздрави участниците в националната олимпиада и им пожела успех в овладяването на тънкостите на химията. Благодари и на домакините от „Солвей Соди", като заяви, че не случайно олимпиадата се провежда във Варна, където има силно развита химическа промишленост.

Предизвикателство за младите химици се оказа задачата за разликата между тежка и лека сода, свързана с технологията за производство на калцинирана сода, като те се справиха блестящо с нея, изтъкват от компанията.

След това гостите разгледаха производствените инсталации и видяха на практика каква е технологията на производство на содата. Впечатлиха се от мащабите на завода, от новия котел в ТЕЦ „Девен", от инвестираните средства за модернизация на производството и от съвременното управление на производствения процес. Запознаха се с историята и бъдещите планове за развитие на „Солвей Соди", с амбицията му да бъде устойчива, иновативна и икономически значима химическа компания.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО