Днес е Международният ден на детската книжка

Днес е Международният ден на детската книжка
Международният ден на детската книжка се отбелязва от 1967 г. на рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен – 2 април 1805. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Международният ден на детската книжка се отбелязва от 1967 г. на рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен - 2 април 1805.

Определянето на специален празник на книгата за деца има за цел да вдъхне любов към четенето у децата и да обърне вниманието на обществото върху детската книга и литературата за деца като цяло.

По традиция от 1967 г. насам всяка година различна страна по света е домакин на отбелязването на този празник.

Страната домакин обикновено предлага темата на отбелязването и кани известен писател да напише обръщение към децата от целия свят, а известен детски илюстратор да направи плаката на честванията.

През 1956 г. Международният съвет за детската книга учредява специална награда „Ханс Кристиян Андерсен“ - най-голямото международно отличие за детска литература, наричана още „Малката Нобелова награда“.

На всеки две години страните от целия свят имат възможност да предложат за награждаване изявен детски автор и илюстратор.

Номинирани писатели от България са били Георги Константинов и Асен Босев, както и Любен Зидаров в секцията за детски илюстратор. Носители на наградата „Ханс Кристиян Андерсен“ са Астрид Линдгрен, Ерих Кестнер, Туве Янсон, Джани Родари, припомня БГНЕС.

През две години по предложение на Международния съвет се изготвя и Почетен списък с по три книги от всяка държава.

В него се вписват произведения с изявени художествени постижения – за художествен текст, за илюстрация и за най-добър превод на съответния език. Първата българска книга, включена в Почетния списък, е „Приказен свят“ на Ангел Каралийчев през 1974 г.

В Почетния списък са включени и нашите писатели Валери Петров за „Пет приказки“ през 1988 г., Йордан Радичков за книгата „Малки жабешки истории“ през 1996 г. и Веса Паспалеева за „Пролет в родината“ през 1980 г.

#детска книжка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »