199320 статии       |       400 интервюта       |       1524 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.62918| EUR 1.95583| GBP 2.267|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Кръстосани крака - красиво, но вредно. Защо?

13 март 2015, петък / 16:13; Коментари: 0
Send to Kindle
Кръстосани крака - красиво, но вредно. Защо?
Шарън Стоун в "Първичен инстинкт"

Помните ли кръстосаните крака на Шарън Стоун в "Първичен инстинкт" - секси и красиво. Да, но само толкова. Експерти предупреждават и обясняват колко лош е този навик и как може да се отрази на здравето ви.

Предизвиква болки в гърба и врата

Според ортопеда Вивиан Айзенщад, кръстосването на краката води до болки в гърба и врата. Като седите по този начин, поставяте тялото си в странична позиция, която води до извъртане на една от тазовите ви кости. Тъй като тазът е основата, която поддържа гръбнака, тази позиция упражнява излишен натиск върху гърба и врата.

Колкото по-дълго седите с кръстосани крака, толкова повече налягане упражнявате върху гръбнака и увеличавате вероятността да получите такъв проблем. Освен това, тъй като е невъзможно постоянно да поддържате правилна стойка, д-р Айзенщад препоръчва да се опитате да седите с коленете под ъгъл 90 градуса, за да балансирате таза.

Свързано е с разширените вени

Изглежда, че лекарите са разделени на две, когато става дума за връзката между кръстосаните крака и разширените вени. Някои лекари твърдят, че те се получават най-вече в резултат на гените, бременността, излагането на слънце и продължителното седене, докато други смятат, че съществува недиректна връзка между кръстосаните крака и разширените вени.

Кръстосването на краката увеличава налягането във вените, които отговарят за връщането на кръвта в сърцето. Натискът от единия върху другия крак затруднява кръвообращението и може да доведе до отслабване на вените в краката. Ако вените са увредени или отслабнали, кръвта може да се задържи в тях, по този начин образувайки разширени вени.

Увеличава кръвното налягане

Кръвта в краката трябва да бъде насочена към сърцето с движение, което е противоположно на гравитацията. Това е трудно, дори без да го усложнявате, кръстосвайки крака, но тази позиция увеличава съпротивлението на движението на кръвта. Като резултат тялото трябва да увеличи кръвното налягане, за да върне кръвта към сърцето.

Няма да усетите никакви симптоми, когато кръвното ви се повиши, но ако това се случва постоянно, увеличеното кръвно налягане може да предизвика дълготрайни здравословни проблеми, казват лекарите.

Уврежда нервите в стъпалата

Кръстосаните крака не само влияят на пътя на кръвта до сърцето, но и въздействат върху вените и нервите. Кръстосването на краката притиска главния нерв, минаващ под коляното от външната страна на крака. Според д-р Ричард Грейвс, натиска може да предизвика изтръпване и временна парализа на някои мускули в крака и стъпалото, така че да не можете да повдигнете ставите си.

И въпреки че това чувство е временно, той твърди, че постоянното седене с кръстосани крака в същото положение може да предизвика увреждане на нервите, което води до продължително изтръпване в краката.

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама: