Празникът на влюбените среща празника на виното

Празникът на влюбените среща празника на виното
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

На днешния 14 февруари честваме празниците на любовта и виното. Преди всичко традиционен български празник е Трифон Зарезан, който се отбелязва днес по стар стил. 

За първи път Денят на лозаря започва да се чества официално през 1962 г. на деня на Свети мъченик Трифон. Денят е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Празникът на св. Валентин пък се чества от няколко века и от различни религии. Този ден се чества още от древните римляни и гърци, но масово се празнува в Западна Европа. Традицията на писане на валентинки, подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на хората. Този празник е рай за производителите на картички и сладкарски изделия. Според традицията на английския двор в началото на 17-ти век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

У нас в събота, в 17:30 часа от Моста на влюбените до НДК към небето ще се издигнат стотици летящи фенери. Така в столицата ще бъде отбелязан деня на любовта и виното. Фенерите ще полетят едновременно. Смята се, че те носят съкровени желания към небесните сили.

В различните краища на света считат, че фенерите помагат за прогонване на злите духове, носят късмет или любов, предвещават щастие или просто “излитане” на проблемите. 

Припомняме, че по данни на Института за анализи и оценки в туризма, през миналата 2014 година сме изхарчили 3,5 млн. лева за празника на свети Валентин. Парите са отишли предимно за пътувания в страната, куверти за ресторанти и в спа центровете. Подобна е била сумата, която сме похарчили на същия ден и през по-миналата година.

Традиционно броят на българите, които ползват тези туристически услуги около празника на влюбените е към 24 хиляди души. 

#НДК #вино #Трифон Зарезан #Свети Валентин #празник

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници